Eindstand KSV Oudenaarde - K. Racing Club Gent (09.09.2023)

Matchtype:
Competitie
Scheidsrechter:
Robin Lefever

De Ratjes konden geen verlengstuk breien aan de knappe thuiszege tegen Olsa Brakel en zo werd het Vlaamse Ardennen drieluik met ene 3 op 9 afgesloten. De match op Oudenaarde begon – ondanks tropische omstandigheden – voortvarend wat na 8 minuten spelen eigenlijk een 2-2 tussenstand had moeten opleveren, maar het bleef 0-0. De Ratjes vonden het elan van afgelopen speeldag iets moeilijker en nadat Londot eerst nog 2x redding bracht op pogingen van Demets kon hij op het half uur een cornerrebound onhoudbaar in het dak van het doel jagen. De Ratjes kregen toen 2 kansen om gelijk te maken. Triest zag een penalty gestopt worden en Vankerkhoven buffelde een knappe aanval vol op de dwarsligger. Na de pauze kreeg Jourquin al snel rood toen hij de doorgebroken Triest onderuithaalde maar met een man meer kwam Racing niet onder stoom. We konden geen doelgevaar die naam waardig creëren, mede doordat het spel voortdurend stillag. Toen 10 minuten voor affluiten Heirwegh een vrije trap feilloos binnentrapte was het lot van de Ratjes bezegeld. Londot hield de 3-0 nog van het bord. Zo bleven de Ratjes puntenloos en met frustraties achter na toch wel een boeiend kijkstuk … Maar geen man over boord. Bouwen op de goede zaken zoals de eerste helft waarin toch een 5-tal mooie kansen afgedwongen werden ..

Verslag

KSV Oudenaarde kon na 2 speeldagen nog niet proeven van een zege en wou dit dus zo snel mogelijk realiseren. In een drukkend warm, maar waar niet, Burgemeester Thiendpondt stadion kon trainer Leleu over heel wat aanvallende weelde beschikken, zeker als je jongens als Heirwegh en Martens nog op de bank hebt. Racing coach Coulibaly toverde een konijn uit zijn pet en dropte youngster Amoah (eigen jeugd) in de basis, zonder enige voorafgaande minuut in het fanion team. Ook Quiepo-Gomez mocht starten ten koste van Newman. Alvarez was ook geblesseerd uitgevallen. We blijven verjongen … Deze week verkaste Desmet ook nog naar reeksgenoot KVV Zelzate. Wisselspelers waren: Wyngaert, Leemans, Newman en Diallo.

Voor de thuisploeg zat er toch wat druk op om hun start niet te missen met een 1 op 9. De Ratjes hadden dan wat marge maar rekenden na de sterke prestatie toch ook op de volle buit. Beide ploegen trokken dus de arena in met open vizier. Marathonman Vankerkhoven ontsnapte al snel aan de greep van Joarquin, dook de rechthoek in en speelde breed naar maatje Triest. Die trapte meteen maar zag zijn poging geblokt door een Oudenaards lichaamsdeel dat verdacht veel op een arm geleek (maar wellicht tegen het lichaam) want de ref wuifde het appel weg (4’). Meteen aan de overkant verslikte Cooman zich in de bal en het lange gras, waardoor Cnudde kon oprukken en Londot ver voor doel zag staan, maar de lob kwam er niet uit (5’). Hier kwamen we met de schrik weg. En het bleef kansen regenen, want nu leed de thuisploeg balverlies op eigen helft waardoor Vankerkhoven opnieuw zijn turbo kon aanzetten, richting Verbrugge. Ditmaal probeerde hij de doelman te omspelen, maar die redde in 2 keer, terwijl een breedtepas wellicht meer opportuun geweest was (naar Triest voor het lege doel) (6’). En nog hield het niet op. Een splijtende bal stuurde Van De Wiel weg, maar Londot pakte uit met knappe parade (7’). 7 minuten gespeeld en 4 100% doelkansen. Dat was veelbelovend. Het plannetje van de thuisploeg was duidelijk. Mézine of Demets zoeken met de lange bal en zo via de kaats snel in de diepte in. Mézine speelde bijzonder sterk, maar onze defensie speelde slim en vanuit goede organisatie om vele gevaar te verijdelen. Onze aanvallende tandem was actief. Ditmaal lanceerde Vankerkhoven Triest op links, die met grote halen richting doel snelde en vanuit scherpe hoek met links Verbrugge onder vuur nam, maar de doelman pareerde (12’). Ook debutant Amoah liet geen onaardige indruk. Fris, gretig, goeie dribbel en ook niet schuw van het duel. De 18-jarige trok aardig zijn streng op de linkerflank en kon 1x zijn kans gaan, naast (14’). Meteen gevolgd door een nieuwe prik, nu vanop rechts. Quiepo-Gomez speelde in op de lopende Triest. Die haalde de achterlijn en had opties. Hij koos voor scherpe voorzet op Vankerkhoven die van dichtbij de doelman vond en ook bij de rebound ging het leer niet over de doellijn (15’). Het tempo stokte nadien wat bij de Ratjes, waardoor de thuisploeg het neus aan het venster kon steken, maar Londot was attent. Halfweg de eerste helft volgde een drankpauze en die deed de thuisploeg meer deugd dan de Ratjes. Demets werd vaak gezocht, maar hij vond telkens Londot op zijn weg. Net voor het half uur kreeg hij een dot van een kans, maar Londot redde knap tot hoekschop. Die hoekschop werd door Van Hoecke weggekopt maar na een aflegger haalde Demets verschroeiend uit. De bal verdween snoeihard in het dak van het doel. 1-0 voor de thuisploeg (28’). De Ratjes moesten nu terug initiatief nemen en deden dat ook, al lag Oudenaarde op de loer. Vankerkhoven was de bedrijvigste Racinger en hij knopte zich voor zijn bewaker, dook de rechthoek in en werd daar gehaakt. Geen twijfel mogelijk, de bal ging op de stip. Een unieke kans voor de Ratjes om langszij te komen. Kapitein Triest nam zijn verantwoordelijkheid. Een harde trap op halve hoogte maar Verbrugge koos de goede hoek, redde en zag ook de rebound naast gaan. Pech voor de Ratjes (37’), die de kopjes niet lieten zakken. Een heerlijke aanval volgde 5 minuten voor de rust, waarbij Cooman op links vrijgespeeld werd. Een gemeten voorzet volgde en daar doken onze kopper op. Vankerkhoven buffelde snoeihard het leer .. op de dwarsligger. Verbrugge aan de grond genageld, maar opnieuw pech voor de Ratjes. Vlak voor de rust dreigde Oudenaarde via Mézine en een paar hoekschoppen, maar het bleef bij de 1-0 stand. Ruststand: 1-0, kleine voorsprong voor de thuisploeg en dat verdienden de Ratjes zeker niet na een goeie partij met heel veel kansen (aan beide kanten), maar de beste toch voor de Ratjes.

Trainer Coulibaly dropte in de rust 2 verse krachten in de ploeg. Leemans en Newman kwamen Biebuyck en Quiepo-Gomez aflossen. De Ratjes moesten nu komen en deden dat meteen in de 2e heft. Triest werd door de mazen van het net geloodst, maar door Jourquin onderuitgehaald op weg naar doel. Het verdict was duidelijk, ondanks het lichte contact, rood voor de verdediger (48’). Dat kon in de kaart van de Ratjes spelen. Leleu herschikte zijn troepen. Racing kreeg de bal, maar speelde te traag om opening te vinden. Meer nog, op de omschakeling was de thuisploeg gevaarlijk. Demets verraste met een ver afstandsschot dat de bovenkant van de lat likte (53’). Voetballend stokte het bij de Ratjes in de zone van de waarheid. Dan maar via een stilstaande fase. Leemans ging zijn kans. Over de muur richting hoek, maar daar dook Verbrugge het gevaar weg (55’). Leleu offerde Mézine op. Nogvoor het uur kenden de Ratjes voor de 3e maal echt pech. Een mooie aanval werd opgezet door Leemans, die de jonge Dierickx vrijspeelde op rechts. Die nam meters en verzond een harde grondscherende voorzet. Verbrugge leek te intercepteren, maar de bal stuiterde vlak voor hem over zijn grijpgrage handen. Zowel Vankerkhoven als Newman waren te verrast om de bal aan de 2e paal in doel te werken (58’). Het tempo geraakte maar niet in de partij. Het waren slechts opflakkeringen. Oudenaarde vond het wel goed zo en bespeelde ook wel wat de leiding door bij ieder duel moord en brand te schreeuwen. Soms terecht, soms ook niet, maar het was hun goed recht om zo het tempo uit de partij te halen, wat ze met verve deden. Een voorzet van Amoah werd door Newman aan de 2e paal terug voor doel gebracht tot bij Triest. Die koos om terug te koppen naar Vankerkhoven, maar bij diens volley raakte hij de voet van de verdediger. Fout tegen dus, terwijl dit mooi kansje was (65’). Diallo werd door Coulibaly gebracht in de plek van Amoah, die zeer degelijk speelde (66’). De tijd begon nu toch te dringen voor de Ratjes. Oudenaarde vatte moed en Davies behoedde de Ratjes voor een vroege beslissing toen hij een kopbal aan de 2e paal in extremis in corner kon duwen (70’). 2 Minuten later moest Cooman de bal bij een scrimmage van de doellijn keren. Het leek een Racing counter in te luidden maar Leemans werd afgeblokt (72’). Het offensief kwam maar niet uit de startblokken. Veel balbezit, geen kansen, dat was de samenvatten van de 2e helft van de Ratjes. En toen Oudenaarde een terechte vrije trap afdwong net buiten de rechthoek kreeg specialist Heirwegh de kans om zijn ploeg naar de veilige haven te loodsen. Heerlijke krul buiten bereik van Londot .. en bam 2-0 (78’). Boeken toe zeker? Tenzij er een snelle aansluitingstreffer viel, maar de Ratjes waren niet meer bij machte om Verbrugge te bedreigen. De Buysscher werd nog knap vrijgespeeld en kon alleen op Londot af, die de 3-0 redde. In minuut 90 sloot Triest de match af met een wanhoopsschot dat naast zeilde, waarbij doelman Verbrugge ostentatief nog eens een showduik moest doen. Ook niet nodig .. Dat Londot aan de overzijde nog geel kreeg omdat hij notabene een brandje tussen 2 spelers probeerde (en er in slaagde) te blussen zegt veel over de leiding waar zowel de ref noch de lijnrechters de match niet aanvoelden of de situatie in de gaten hadden. Altijd voer tot discussie uiteraard. Feit was dat de zege voor Oudenaarde was. Eindstand: 2-0.

Een nederlaag! Jammer want na een goeie eerste helft met de beste kansen was dit sneu. Anderzijds had de match een ander gezicht in de 2e helft.  Ondanks het numerieke overwicht konden de Ratjes maar 1 echte doelkans creëren en dat is toch te weinig! Daar wrong het schoentje. Het voelt toch aan als een gemiste kans. Dus proficiat aan Oudenaarde voor de inzet en organisatie in de 2e helft. Werk aan de winkel voor Coulibaly om zijn troepen terug scherp te krijgen voor de nieuwe thuismatch. De kwaliteit in de eerste helft is een goede basis.