Eindstand K. Racing Club Gent - RCS Brainois (11.08.2024)

Datum:
11.08.2024
Matchtype:
Beker

In de derde ronde van de CrokyCup hebben onze Ratjes een verdiende en hard bevochten zege behaald. RCS Brainois uit derde amateurafdeling verloor met 2-1 in een wedstrijd waarin vooral de eerste helft kon bekoren.

Na vier opeenvolgende oefenmatchen waarin de klemtoon vooral lag op iedereen speelkansen geven en volop experimenteren, was het nu tijd voor de eerste échte wedstrijd met inzet. De tegenstander uit Wallonië komt weliswaar uit in de derde amateurafdeling, met spelers van het kaliber van Samuel Fabris (ex- Eendracht Aalst) en Loic Thissen (ex-Olsa Brakel) hadden ze toch wel wat ervaring tussen de lijnen lopen. Bij Racing zijn er veel nieuwe namen in vergelijking met vorig seizoen en voor het eerst kreeg een mogelijk type-elftal de kans om een mooi bekerresultaat neer te zetten. Coach Bart Van Renterghem kon nog niet rekenen op David Mukuna, hij werkt nog aan zijn terugkeer na een blessure. Verder was iedereen speelklaar.

Racing was meteen gewaarschuwd toen de bezoekers uit Wallonië fel van start gingen en doelman Ebbe Cooman kon alleen maar toekijken hoe in de eerste minuut een afgeweken bal op de lat terecht kwam. Racing wist meteen dat dit geen makkelijke namidddag zou worden. De Ratjes lieten zich evenwel niet afschrikken en zochten geduldig naar de combinatie. Ze kwamen geleidelijk aan meer in balbezit en konden af en toe voorzichtig prikken. Het middenveld kreeg meer greep op de wedstrijd en Racing trok wat meer in de aanval. Net voor het kwartier was er een goeie aanval tot bij Augstung Newman, hij kon de bal goed aannemen centraal voor het doel, hij kapte nog eens naar zijn rechter en hij pakte uit met een goed strak schot voorbij doelman Berghmans, en zo stond de 1-0 toch vrij vroeg op het bord.

Racing gaf zelf maar heel weinig weg, de organisatie stond goed achterin en op het middenveld had Racing de controle: Rubin Belesi was een prima stofzuiger die het spel telkens terug op gang bracht, Warre Desmet liep telkens goed in de ruimtes en ondertussen stopte Emile De Keulenaere de gaten. Op de flanken liepen Senna Smetrijns en Lars Hitchinson heel wat kilometers in dienst van de ploeg. Bij momenten werd er ook fraai gecombineerd door deze jonge ploeg en in de 26ste minuut was de sterke Rubin Belesi die zijn kans ging door het centrum. Hij was sterk met de bal aan de voet, en hij pakte uit met een heel fraai geplaatst schot met links. Doelman Berghmans had geen verhaal op zijn uithaal en nog voor het half uur stond het 2-0.

De bezoekers waren tot dan toe weinig of niet gevaarlijk, ook al omdat Racing gewoon goed georganiseerd stond te voetballen. Het was integendeel Racing dat vlak voor de rust nog een unieke mogelijkheid keeg: Lars Hitchinson met een goeie rush op de rechterflank en zijn teruglegger naar Maxim Addo Zeulevoet was ook prima. Die nam de bal wel goed aan, maar besloot dan met te weinig overtuiging voorlangs. Dit was toch een unieke kans om de voorsprong verder uit te breiden.

In de tweede helft zat de wedstrijd lange tijd op slot. Racing controleerde, maar geleidelijk aan kwam RCS Brainois wel meer opzetten. In de 58ste minuut was er een goeie Ebbe Cooman nodig om met een sterke parade Laurent Leopold  van een doelpunt te houden. Twee minuten later kreeg Racing opnieuw een goeie mogelijkheid toen Lars Hitchinson zich goed kon doorzetten op de rechterflank, maar aan de tweede paal was Lukas Rommens te verrast om binnen te schieten. Hij schampte zijn schot en weg was de kans. Even later was er een gelijkaardige fase: opnieuw met de voorzet vanop de rechterflank, maar Addo Zeulevoet kon net niet bij de bal, Hier zat zeker ook meer in. En net op het moment dat een grotere voorsprong voor Racing in de lucht hing kwamen er kleine tegenprikken voor de bezoekers die zich steeds beter in de match knokten. Niet dat ze echt dominant werden, maar ze zorgden wel iets vaker voor dreiging. En in de 79ste minuut leverde dat ook een doelpunt op via De Almeida Morais, 2-1.

Het was sowieso al een heel erg warme namiddag, maar in de laatste tien minuten werd het dus nog wat warmer voor een Racing waar de tank toch stilaan leeg was. De eerste wedstrijd waarin iedereen negentig minuten moest vol maken, boven op de enorme hitte, zorgden ervoor dat sommige spelers door hun beste krachten heen zaten, en er kwamen meer openingen voor de bezoekers. En af en toe kwamen was ook goed weg. Echt heel grote kansen kwamen er evenwel niet meer, maar toch was de opluchting groot toen de scheidsrechter eindelijk het verlossende fluitsignaal liet horen.

Toch een knap resultaat van dit jonge Racing dat vooral in de eerste helft bij momenten fraai voetbal liet zien. Voor een ploeg in opbouw is het toch een opsteker dat je al kunt werken aan dergelijke automatismen en je merkt ook wel dat er veel drive en goesting in deze jonge ploeg zit. Ongetwijfeld wordt het in de volgende ronde op het veld van een sterke opponent als SV Belisia Bilzen weer een heel andere wedstrijd, maar een bekerwedstrijd zoals deze tegen een stugge tegenstander met een verdiende en hardbevochten zege kunnen afsluiten is belangrijk in een groeiproces.

Ploegopstelling:

Ebbe Cooman - Lars Hitchinson - Emile Van Hoecke - Warre Desmet (70min Jasper Peirs) - Anis Bouchrafat - Andreas Burssens - Augusting Newman (56 min Lukas Rommens) - Emile De Keulenaere - Rubin Belesi -(56 min Kelvin Nfodjo) - Senna Smetrijns (88min Azaria Isso Bulambo) - Maxim Addo Zeulevoet (70min Arda Top).

Goals:

12min 1-0 Augusting Newman

26min 2-0 Rubin Belesi