Wat moet je weten over de club-API?

04.01.2023
We zitten in een nieuwe jaargang, de trainingen voor de tweede seizoenshelft zijn ondertussen opnieuw gestart. Een goed moment om de rol van de club-API nog even opnieuw in de kijker te plaatsen. Want de club-API is sinds dit seizoen een compleet nieuwe rol, niet alleen binnen onze club, maar in elke voetbalclub. We vinden het belangrijk dat iedereen die is aangesloten bij onze club hier graag is en zich ook goed in zijn of haar vel voelt. Onze club moet een plaats zijn waar kinderen en jongeren veilig kunnen sporten en waar plezier wordt gemaakt en waar jeugdopleiders en begeleiders in een aangenaam sportklimaat goed kunnen samenwerken. 

Bij KRC Gent zorgen we daar samen voor: elke speler, ouder en medewerker. We willen dat zowel volwassenen als jongeren voor elkaar respect opbrengen en de grenzen van anderen aanvaarden. Om die reden is er bij KRC Gent geen plaats voor pestgedrag, racisme, geweld of ongepast (seksueel) gedrag. Je kunt ook discreet melding maken als je grenzen of die van iemand anders worden overschreven, om die reden is de rol van club-API sinds dit seizoen bij elke voetbalclub in het leven geroepen. 

In onze club is Hans Depuydt het aanspreekpunt integriteit - afgekort als API - voor iedereen die vragen of klachten heeft. Hans Depuydt zal als club-API luisteren naar je verhaal. Dat kan in alle discretie en vertrouwen. Hij kan ook uitleg geven over wat er kan of moet gebeuren. 

We verwachten dat spelers, ouders, net als trainers, afgevaardigden en bestuursleden van de club een voorbeeldrol opnemen en andere kinderen, ouders en medewerkers van onze club op een positieve wijze ondersteunen en negatief gedrag achterwege laten. We rekenen erop dat iedereen wil en zal meewerken aan een KRC Gent als toonbeeld van een toffe voetbalclub waar iedereen zich thuis voelt. 

Voorstelling van Hans Depuydt als 'club-API':

Ik ben Hans Depuydt en sinds augustus neem ik ook de rol van 'club-API' op mij. De afkorting API staat voor Aanspreekpunt Integriteit bij KRC Gent. De meeste mensen kennen mij misschien als afgevaardigde van het eerste elftal. Ik was al vele jaren een vaste supporter en een echte voetbalpapa. Mijn zoon Arjen heeft zeven seizoenen bij de jeugd van KRC Gent gespeeld en ik was ook bij de jeugdcategorieën al aan de slag als afgevaardigde. Op dit moment speelt mijn zoon bij FC Destelbergen, maar dat neemt niet weg dat ik mij blijf engageren in de club vanuit de overtuiging dat sporten belangrijk is en dat kinderen zich goed moeten voelen in een sportclub. In oktober heb ik de opleiding tot 'club-API' gevolgd bij Voetbal Vlaanderen.

Ook vanuit mijn professionele achtergrond heb ik veel voeling met alle thema's die gelinkt zijn aan integriteit. Op dit moment werk ik bij radiozender Joe, voordien was ik aan het werk bij de VRT. Daar heb ik twaalf jaar lang deel uitgemaakt van de 'Programmachaterraad', ofwel de deontologische raad die permanent werd bevraagd over tal van cases omtrent integriteit. 

Jij, als sporter, ouder, trainer, bestuurder of medewerker van KRC Gent kunt bij mij terecht met een vraag, een vermoeden of een klacht over seksueel of ander grensoverschrijdend gedrag. Je kunt me in alle discretie een mail sturen via: integriteit@krcgent.be of je mag me ook bellen op 0486798865. Ik ben ook zeer regelmatig aanwezig op de club en je kan me ook altijd persoonlijk aanspreken, maar als je me vooraf mailt of belt, dan kunnen we samen een gepast moment en plaats afspreken voor een babbel. 

Als 'Club-API' luister ik naar je vraag of verhaal, en ik behandel jouw melding ook in alle discretie. Ik verleen ook advies bij de mogelijke vervolgstappen of doorverwijzing. We volgen hiervoor een correct afsprakenplan dat in overeenstemming is met de opleiding en de visie vanuit Voetbal Vlaanderen. 

groeten, 

Hans