Captain Mackim Joos neemt afscheid en start met 'Loft To Go'.

01.05.2021

Na zes seizoenen neemt Racing afscheid van Mackim Joos. Hij stopt met voetballen op nationaal niveau en heeft met 'Loft To Go' een ambitieus nieuw project buiten het voetbal opgestart. 

Met deze brief wil hij meer toelichting geven bij zijn plannen en nog even terugblikken op een heel mooi hoofdstuk in zijn carrière. 

Beste Racing-familie,

met spijt in het hart heb ik besloten om het nationaal voetbal definitief vaarwel te zeggen. De voorbije twee seizoenen was het niet makkelijk om de motivatie toch elke keer opnieuw hoog te houden en te blijven doorzetten, zonder enige perspectief. Ook de tijden voor jonge ondernemers zijn veranderd en ook daar heb ik een andere weg moeten inslaan, om ervoor te zorgen dat het werk kan blijven doorgaan. De tijd die plotseling vrij kwam zonder voetbal heb ik doorgebracht met mijn vrouw en dochterlief. En net daarom is het wel makkelijker om het voetbal te laten voor wat het geweest is. Ik kreeg deze week nog een aanbieding van een club uit Eerste Amateur, maar ook daarop heb ik nee gezegd. Samen met mijn zus Sally en schoonbroer Vincent en met mijn vrouw Gaelle hebben we een nieuwe zaak opgestart: we gaan samen vakantiewoning 'Loft To Go' in Zedelgem uitbaten. We werken hier bijna zeven dagen op zeven aan verder om dit tegen juli klaar te krijgen. Een man met een plan, zoals ik altijd ben geweest. En als ik iets doe, dan moet het ook altijd 100% in orde zijn. 

Ik ben hier jarenlang door iedereen zo goed ontvangen in een traditieclub met een groot hart, met warme supporters én een bestuur dat bestaat uit 'gewone' mensen. Om al in mijn tweede seizoen kapitein te mogen worden, dat voelde als een mooie beloning voor een West-Vlaamse wroeter, een voortrekker die het beste wilde voor de club! Daarnaast heb ik echt fantastische spelers zien komen en gaan. En ook goeie trainers die hun stempel op de ploeg hebben gedrukt. Het botste soms wel eens, maar ook dat is passie. Eén van de mooiste herinneringen blijft zeker die bekermatch op het Kiel, waar we met 0-2 op voorsprong kwamen tegen het grote Beerschot van 'onze' Antonio Munoz. We gingen er uiteindelijk uit na verlengingen. Ik herinner met de Young Supra's die ons samen met 'De Stroppen' altijd vooruitstuwden, 'Racing, Racing, Racing'. En natuurlijk de vlieger met zeine steert. Heerlijk! Om nadien in de kantine veel gesprekken te hebben met veel supporters die het als trainer anders zouden doen :-)...ook dit zal ik ontzettend missen. Om dan nog maar te zwijgen van de meest fantastische ouders die me altijd door dik en dun hebben gesteund, die me hebben verdedigd of die me met een kritisch oog hebben bekeken. Ook zij zullen de feestjes, de etentjes, de wedstrijden en de vele vrienden op de Racing missen.

Nadien ben ik met grote ambitie vertrokken naar Mandel United, waar ik wel een mooi seizoen heb beleefd, maar veel te weinig heb gespeeld. Om nadien over te stappen naar Knokke FC, een jaar vol blessures. En dan weer terug naar Racing, waar Covid-19 opnieuw de stekker uit het seizoen trok. Het is een kantelpunt voor mij geweest, dat is zeker, maar ik heb in die periode ondervonden dat er nog iets belangrijker is dan voetbal: familie!  Ik hoop dat iedereen bij Racing gezond blijft, want we hebben de voorbije periode al teveel mensen uit onze Racingfamilie moeten laten gaan. 

Ik wens iedereen het allerbeste.

Uit het oog is niet uit het hart! 

Forza Racing! 

Your captain, Mackim Joos. 

 

Ook Sportief manager Eric Ceulemans wil graag nog even terugblikken: "In het voetbal weet je dat spelers soms komen en gaan, maar soms is de band tussen een bepaalde speler en de club bijzonder sterk. Bij Mackim Joos was er zo een klik. En vele seizoenen na elkaar is die sterke band gewoon gebleven. Hij speelde zich ook meteen in de harten van de supporters omdat hij altijd drive en een goeie mentaliteit toonde, met zijn snelheid en werkkracht heeft hij de ploeg veel kunnen bijbrengen. We hebben hem weggehaald bij KSV Roeselare als beloftenvolle jonge speler en hij is bij onze club uitgegroeid tot een certitude, hij was ook jarenlang onze kapitein. Door zijn prestaties hier, heeft hij ook de stap kunnen zetten naar nog meer ambitieuze clubs als KFC Mandel United en Royal Knokke FC. Vorig seizoen hadden we allebei nog de ambitie om een vervolg te breien aan zijn verblijf in onze Racingfamilie, maar door de coronacrisis is dat eigenlijk nooit écht gelukt zoals we het voor ogen hadden, want nog voor het seizoen goed en wel begonnen was, moesten we alweer stoppen. Ondertussen hebben we als club onze doelstellingen voor het nieuwe seizoen opnieuw uitgetekend, en zoals al vaker aangegeven willen we er als club bewust voor kiezen om de eigen jongeren nog meer speelkansen te geven. Ondertussen had Mackim ons ook laten weten dat hij zelf volop bezig is met andere projecten, buiten het voetbal. Mackim heeft hier in totaal zes seizoenen gespeeld en dat waren ronduit mooie jaren waar alle partijen met een goed gevoel op terugkijken. Mackim en zijn familie zitten voor altijd in ons Racing-hart. Het is niet omdat Mackim niet langer in onze clubkleuren zal spelen, dat die verbondenheid zal verdwijnen. We wensen hem ook alle succes met de nieuwe wending die hij aan zijn carrière wil geven."