Duik in de geschiedenis van de oudste Gentse voetbalclub.

03.11.2023

Al enkele maanden lopen de KAA Gent Foundation, de Erfgoedcel Gent en het STAM (Stadsmuseum Gent) zich warm om van 2025-2026 hét voetbalseizoen in Gent te maken. En dat zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Een eerste mijlpaal wordt 1 april 2024, want dan vieren onze Ratjes hun 125ste verjaardag. Vanaf deze week proberen al wat op te warmen naar die feestelijke verjaardag met een duik in de geschiedenis van de oudste voetbalclub van Gent. Maar om de verjaardag van Racing Gent de komende periode nog wat extra in de kijker te kunnen zetten hebben we ook jouw hulp nodig, heb jij nog verhalen of objecten van KRC Gent die echt niet mogen ontbreken op de expo die wordt voorbereid, stuur dan zeker een mail met jouw vraag of suggestie naar voetbalerfgoed@stamgent.be en naar communicatie@krcgent.be

Onze club werd opgericht op 1 april 1989 onder de naam Racing Club de Gand. In 1924 werd de club koninklijk en kreeg toen de naam Royal Racing Club de Gand. 

Bij de honderdste verjaardag maakte Racing-vriend David Du Seuil nog een fantastisch naslagwerk over onze clubgeschiedenis en omdat we onlangs nog een uniek fotoboekje in handen kregen uitgegeven door het huis G. PIETERS in de Korte Dagsteeg in Gent, dat dateert uit het seizoen 1923-1924, willen we je nog even meenemen naar Racings Gouden 'Eeuw'. 

In 1922-1923 speelde Racing in Bevordering, en zoals wel meer gebeurt na een degradatie, had dit eigenlijk een soort louterend effect, dat Racing sterker deed terugkomen dan voordien en dat kwam vooral de ontplooiing van sterkhouder Grimmonprez ten goede. Tegen minder sterke tegenstanders kon hij rustig een jaartje rijpen en in het volgende seizoen dubbel zo gevaarlijk voor de dag komen in de hoogste afdeling. Terwijl Gantoise anoniem door Eerste Klasse zwalpte, maakte Racing furore in Bevordering, waardoor we de populairste club van de stad bleven. 

Na de promotie kwamen er in 1923-1924 nieuwe spelers bij: Pros De Bruycker en ParmentierDe Bruycker miste zijn debuut niet, hij scoorde al na tien minuten in een gelijkspel bij Antwerp. Ook RC Mechelen werd geklopt met 3-2, na een 2-0 achterstand. Toen FC Brugge met 1-2 werd geklopt op De Klokke kwamen we op de tweede plaats in de rangschikking terecht. Het spel werd na de 1-2 van Grimmonprez zeer hard en er braken gevechten uit tussen de Brugse en de Gentse supporters op de tribunes. 

Thuis tegen Racing CB werd verloren met 1-2 en nadien volgde een mindere periode die onderbroken werd met een 1-1 gelijkspel tegen Union én een derbyoverwinning tegen Gantoise, met doelpunten van nieuwkomers De Maesschalk en De Bruycker werd het 1-2 zege. Later dat seizoen volgde ook nog een mooie 5-1 overwinning tegen Standard, met het eerste doelpunt van Ballieul en Union werd zowaar geklopt met 4-0. Nochtans zou Union op slechts één punt van kampioen Beerschot stranden in de eindstand. 

In de derby op Gantoise was het weer eens alle hens aan dek, bij de rust was het nog 0-0, maar toen Ballieul de 0-1 scoorde, brak Gantoisespeler Maene zijn been en moest blauw-wit met tien verder. Ze konden nog op gelijke hoogte komen, maar in het slotkwartier scoorden eerst Colpaert en dan De Bruycker op nauwelijks twee minuten en legden zo de 1-3 eindstand vast in het voordeel van Racing. Nadien volgde alleen nog een nederlaag tegen zwart beest Cercle Brugge met 3-0. 

Ook nog het vermelden waard: Grimmonprez had nu ook de nationale selectieheren van zijn kunnen overtuigd en in de lente speelde hij drie interlands, waarvan twee tegen Nederland (tweemaal 1-1). Ondanks zijn 64 doelpunten dit seizoen werd hij niet in de Olympische ploeg opgenomen, had hij toen bij een Brusselse club gespeeld dan zou hij niet uit het elftal weg te denken zijn geweest, maar hij speelde ''maar'' bij Racing Gent, dachten de heren uit Brussel. Racing vestigde met een zesde plaats in het klassement een record, maar 1924-1925 zou nog beter worden. 

Heb jij ook nog waardevol fotomateriaal of heb je nog waardevolle objecten (vlaggen, vaandels, bekers, medailles, enz) of heb je verhalen of anekdotes die absoluut niet verloren mogen gaan en die moeten worden opgetekend of bijgehouden door de Erfgoedcel Gent of door het STAM Gent, stuur dan zeker een mail met al jouw gegevens naar: voetbalerfgoed@stamgent.be en graag ook naar: communicatie@krcgent.be 

Want ook jullie verhalen, objecten of dingen uit de rijke geschiedenis van KRC Gent kunnen aan bod komen op de expo die zal worden georganiseerd in het STAM Gent in 1925.