Bart De Lie: "KAA Gent Referee Academy is dé perfecte leerschool."

07.10.2020

Het is ''Week van de Official'' en dat laten we bij KRC Gent niet zomaar voorbijgaan. Tot 11 oktober nemen tal van sportfederaties of clubs een aantal initiatieven om scheidsrechters, juryleden, tijdsopnemers of andere officials eens extra in de kijker te zetten. Ook bij onze club zijn er een aantal mensen die op dat vlak een belangrijke schakel zijn, Bart De Lie bijvoorbeeld, die al een paar jaar de begeleiding doet van de scheidsrechters die een match fluiten van de A-kern. Als begeleider ontvangt hij dan de scheidsrechters, hij zorgt er ook voor dat ze dat in de perfecte omstandigheden en in alle rust kunnen doen en na de wedstrijd zorgt hij samen met de afgevaardigden van beide clubs voor een correcte afhandeling van alle administratie die na een competitie- of bekerwedstrijd moet gebeuren. Bart De Lie is naast begeleider van de refs bij onze club trouwens ook zelf nog actief als scheidsrechter. Een goed moment om hem naar aanleiding van deze ''Week van de Official'' eens een paar vragen te stellen. 

Waarom is de campagne ‘'Week van de Official’' een zinvol initiatief?

Het is een goede zaak dat wij als ref dan voor één keer wel in de kijker lopen, want veel mensen vergeten dat dit voor ons ook gewoon maar een hobby is. Nog te vaak worden wij door spelers, trainers of supporters bekeken als de boemen wanneer we een fout maken. 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste competenties die een scheidsrechter moet hebben?

Je moet een goede conditie hebben en ook je reglementen kennen uiteraard, maar je moet vooral je kalmte kunnen bewaren, vooral als het wat moeilijker wordt tijdens een wedstrijd. 

In heel wat sporten wordt er gemakkelijk kritiek gegeven op de scheidsrechter, vaak vanaf de zijlijn. En dit begint al in de jeugdwedstrijden. Ik veronderstel dat je in jouw carrière als scheidsrechter ook al af en toe te maken hebt gekregen met dergelijke kritiek?

Kritiek is voor niemand leuk, denk ik, maar hoe langer je als scheidsrechter actief bent hoe minder je daar écht op let. Sommige opmerkingen zijn soms ook om te lachen. Het is vooral de kunst om dat van je af te gooien. Eens de match is afgelopen, moet je dat ook allemaal achter je kunnen laten. Ik ben zelf als scheidsrechter actief in de provinciale reeksen en ik ben ook wel blij dat ik op een lager niveau aan de slag ben, want in de hogere reeksen is het belang nog groter. Als je daar een foutje maakt, hangt er vaak ook meer van af. 

Zijn er specifieke situaties die je zijn bijgebleven? Positieve en/of negatieve ervaringen?

Ik herinner me nog een jeugdwedstrijd die ik had gefloten. Ik was toen zelf 16 jaar en één van de ouders is toen volledig door het lint gegaan omdat een speler zijn zoon foutief onderuit had gehaald. De vader kwam op het veld gespurt en greep de speler die de overtreding had gemaakt meteen vast. Die is toen ook afgevoerd en er is een verslag opgemaakt. Die vader verzon nadien een verhaal dat hij een andere speler een lesje wou leren. Ik weet de uitspraak van die zaak niet meer, maar als scheidsrechter hoop je vooral om zoiets nadien niet meer mee te maken en vooral dat zo iemand ook een correcte bestraffing krijgt, want zo'n situaties mogen we absoluut niet tolereren. 

Als beginnend scheidsrechter is dat helemaal niet evident. Waar heb jij de motivatie vandaan gehaald om toch steeds verder te blijven doen?

Ik ben begonnen op mijn 15de en in die beginperiode ben ik zeer goed begeleid door 'een peter', dat is een ex-scheidsrechter die speciaal is aangeduid om jonge scheidsrechters te begeleiden, en dat is ook wel nodig, want als jonge gast helemaal alleen op zo'n groot veld, dat maakt ook wel indruk. Iedereen heeft ook een leerschool nodig en dat komt allemaal niet vanzelf. Zoiets leer je ook niet 'uit de boekjes', je moet echt al doende leren. Je moet veel fluiten om bij te leren, veel ervaring opdoen vooral. Voor mij is dit een leuke hobby, ik blijf ermee in beweging en dat is mijn grootste drijfveer, want met wat je verdient als scheidsrechter kun je hoogstens na de match een pintje gaan drinken. 

Worden voetbalscheidsrechters in de media vaak te negatief belicht?

Om die reden ben ik blij dat onze wedstrijden niet in de media komen. Soms staat er wel een zinnetje in de krant dat een ploeg in de provinciale reeksen een match heeft verloren door een fout van de scheidsrechter, maar dat wordt ook niet uitvergroot. Maar in 1A en 1B staan overal camera's, iedereen zit er echt bovenop, op die manier kun je elke beslissing wel op een bepaalde manier in twijfel trekken. Want op televisie kun je twintig keer naar één bepaalde fase kijken, terwijl de scheidsrechters op het veld maar een paar seconden hebben om een beslissing te nemen. Gelukkig is de VAR er nu bijgekomen. Daar is ook al veel over te doen geweest, maar de VAR heeft al een goeie evolutie doorgemaakt. 

Het hoofddoel van de campagne is meer respect en waardering vragen voor alle officials. Want zonder officials zijn er geen wedstrijden. Waar kan er volgens jou nog meer op ingezet worden om het respect te verhogen tegenover de official? 

Ik denk dat de federatie nog meer zou kunnen investeren in begeleiding van scheidsrechters. Zeker in de beginperiode hebben jonge scheidsrechters nog een extra steun nodig, iemand waar ze kunnen op steunen als het wat moeilijker loopt, dan kan de Bond jonge scheidsrechters misschien nog wat meer in bescherming nemen. Ook sommige clubs zouden meer inspanningen kunnen doen. We verdienen niet zoveel, maar dit is voor ons echt een passie, dan zouden clubs nog meer kunnen tonen dat ze tevreden zijn dat ze opnieuw kunnen rekenen op de scheidsrechter(s).

 Eén van de pijnpunten bij veel federaties is de instroom én het behoud van beginnende officials. Hoe kan de federatie de jeugd warm maken om als scheidsrechter aan de slag te gaan?

Bij KAA Gent hebben wij de Referee Academy van de KAA Gent Foundation en dat is écht een prima opleiding met als doel jonge scheidsrechters klaar te maken om een goeie ref te worden. Ze starten bij ons al vanaf 14 jaar, en wij staan met een team van begeleiders klaar om bij elke wedstrijd de ref in de eerste plaats te steunen, maar we zijn er ook om werkpunten bij te sturen. Eigenlijk hebben wij daar dezelfde taak als een trainer bij een club, we willen de scheidsrechters beter maken. Al zijn we nog met wat te weinig om dat tot in de puntjes goed te kunnen uitvoeren. Ik vind zo'n ''Week van de Official'' vooral zinvol om aan spelers, trainers en vooral supporters nog eens duidelijk te maken dat wij ook maar mensen zijn en mensen maken nu eenmaal soms fouten. 

 #BedanktScheids