Eindstand K. Racing Club Gent - KVV Zelzate (03.02.2024)

Datum:
03.02.2024
Matchtype:
Competitie

Racing toonde thuis tegen het ambitieuze KVV Zelzate een heel andere gedaante dan een weer eerder op het veld van KRC Harelbeke. Onze Ratjes voetbalden gretig en dwongen - zeker in de eerste helft - ook de meeste kansen af. De bezoekers hadden heel wat ervaring in hun rangen speelden goed georganiseerd en bleven geduldig wachten op het juiste moment om toe te slaan. In het slot van de wedstrijd leek Racing na de fraaie openingsgoal van Joran Triest op weg naar de overwinning. Maar net nadat Joran Triest een gigantische kans had laten liggen om de voorsprong te verdubbelen sloeg KVV Zelzate aan de overgang genadeloos toe en zo moest Racing in de ultieme slotfase toch nog tevreden zijn met één punt.

Coach Elimane Coulibaly moest zijn ploeg op één positie wijzigen: door de schorsing van Samuel Davies schoof Lars Cooman een rijtje achteruit, Bryan Lokilo mocht een vrije rol opnemen achter de spits en Maxim Addo Zeulevoet mocht zich uitleven op de rechterflankpositie. Verder kwamen dezelfde spelers als een week voordien aan de aftrap, dus opnieuw met René Vanden Borre in doel. Bankzitters waren: Mathis Biebuyck, Jonathan Mukuna-Trouet, Emile De Keulenaere en Ebbe Cooman

Het openingskwartier verliep langs beide kanten erg afwachtend, tot aan de 20ste minuut viel er zelfs geen noemenswaardige kans te noteren. De eerste échte doelpoging was voor de bezoekers: Donovan Habbas sneed vanop de rechterflank naar binnen en kon scherp voorzetten, maar er was niemand gevolgd om af te werken. Een minuut later was er meteen een goeie reactie: Lars Cooman lanceerde de tegenaanval, hij pakte uit met een prima cross naar Maxim Addo ZeulevoetHij gaf de bal goed mee in de loop van Joran Triest, hij besloot op de goed uitgekomen doelman Darko Van Rie en in de herneming plaatse Maxim Addo Zeulevoet de bal voorbij de verste paal buiten. Dit was een goeie mogelijkheid om de score te openen! In de 24ste minuut viel er een bijna identieke fase te noteren: opnieuw was het Lars Cooman die de bal goed kon kruisen naar de overzijde, daar ging Axel Dierickx goed diep, ook zijn voorzet was goed tot bij Joran Triest, maar zijn kopbal vanuit een scherpe hoek miste wat kracht om doelman Darko Van Rie echt in verlegenheid te brengen. De ervaren mannen van KVV Zelzate bleven elkaar vooruitstuwen op zoek naar mogelijkheden om te scoren, maar op de 26ste minuut was het schot van Hervé Kagé vooral te onbesuisd.

Racing had vaker balbezit en was baas in de eerste helft. In vergelijking met een week eerder op het veld van KRC Harelbeke zat er nu wél schwung en beleving in het elftal. Racing toonde ook drang naar voor en combineerde bij momenten fraai. Bryan Lokilo voelde zich in zijn sas achter diepe spits Joran Triest, kwam vaak de bal vragen om een actie op te zetten en zorgde regelmatig voor dreiging. Op het half uur was er een goeie corner die op het hoofd van Maxim Addo Zeulevoet terechtkwam, maar de deviatie van Joran Triest die daarop volgde ging maar net naast. In de 35ste minuut was er opnieuw gevaar via een corner van Bryan Lokilo, maar het schot van Lars Cooman ging naast. In de 37ste minuut trok Bryan Lokilo op wandel door het centrum, hij pakte uit met een goeie plaatsbal die maar rakelings naast het doel ging. Dit was een prima poging! Racing was zeker de gevaarlijkste ploeg, maar net voor de rust liet KVV Zelzate zich ook twee keer kort na elkaar opmerken met een gevaarlijkse fase. In de 40ste minuut was er een goeie voorzet van Louis Gabriël, maar de bal werd net op tijd weggewerkt door Axel Dierickx. In de 44ste minuut kon Donovan Habbas alleen richting doel trekken, hij kwam net binnen de 16m ten val, wat veel protest opleverde bij de bezoekers, maar ook doelman Vanden Borre was bij deze fase zeer alert en kwam goed tussen. We gingen rusten bij 0-0, terwijl Racing toch een paar goeie mogelijkheden had gekregen om minstens één keer te scoren.

Racing probeerde de lijn meteen door te trekken bij het begin van de tweede helft. Meteen na de rust pakte Lars Cooman uit met een goeie rush, hij ging voorbij alles en iedereen, maar hij probeerde dan ook nog binnen te knallen met zijn rechter, terwijl afspelen op Joran Triest misschien een betere optie was. Bryan Lokilo was goed geïnspireerd en pakte uit met een knappe actie, maar het schot van Joran Triest werd gestuit door de goed keepende Darko Van Rie. Even later was er een goeie actie van Maxim Addo Zeulevoet op rechts, maar Joran Triest kon niet afronden. KVV Zelzate speelde goed gegroepeerd, maar kwam weinig tot écht grote kansen. Op het uur was er wel voor de tweede maal fel protest, nu omdat de ervaren Hervé Kagé vlot neerging over het been van Matties Volckaert, maar de resoluut leidende scheidsrechter Tom Lamberigts wuifde alle protest meteen weg. Twintig minuten voor het einde zag het er naar uit dat wie eerst zou scoren de match zou gaan winnen. In de 71ste minuut was er opnieuw Bryan Lokilo die Joran Triest bediende, maar zijn deviatie ging maar net naast en even later pakte Emmanuel Koffi uit met een goed en gevaarlijk schot. In de 77ste minuut was het dan wél raak voor onze Ratjes: toen Joran Triest alleen op doel afging besloot hij met een goed en strak schot in de benedenhoek, en de 1-0 stond meteen op het bord. De match bleef spannend en KVV Zelzate ging op zoek naar de gelijkmaker. In de 84ste minuut was het opnieuw een sterke Bryan Lokilo die Joran Triest z'n tweede van de avond aanbood op een schoteltje, maar deze was misschien nét iets te makkelijk. Joran Triest had de hoek maar voor het uitkiezen, maar hij besloot op doelman Darko Van Rie. Dit was een unieke mogelijkheid die onze topschutter anders nooit laat liggen. En zoals het dan gaat in het voetbal krijg je wel eens het deksel op de neus. Want nadat in de 85ste minuut doelman Vanden Borre met een ultieme reflex nog de kopbal van Hervé Kagé uit z'n doel had geranseld, moest hij zich in de 87ste minuut toch gewonnen geven toen de ervaren Joachim Van Damme goed stond opgesteld op een corner om de gelijkmaker toch op het bord te zetten, 1-1. Racing leek even van slag, al kreeg het toch nog een mogelijkheid om te scoren op een corner, maar al bij al mochten we ook blij zijn dat het diep in blessuretijd niet helemaal fout afliep, want er was nog een goeie redding nodig van René Vanden Borre op een schot van Donovan Habbas

Deze puntendeling smaakt wel een beetje zuur, omdat de zege binnen handbereik lag, zeker toen topschutter Joran Triest een geruststellende dubbele voorsprong eigenlijk aan de voet had. Maar met een ervaren KVV Zelzate ben je natuurlijk nooit klaar en een punt tegen deze ervaren ploeg is ook niet slecht na een magere reeks. Wat we vooral moeten onthouden: dit Racing was een heel andere Racing dan de voorbije drie weken. Het voetbalde eigenlijk prima, met veel drive en het dwong ook voldoende kansen af. Als we daar de volgende weken ook nog meer efficiënt mee omspringen, dan kunnen we ook opnieuw meer punten sprokkelen.

Opstelling

René Vanden Borre - Kelvin Nfodjo (73min: Jonathan Mukuna-Trouet) - Bryan Lokilo - Lucca Ferrera (79min: Emile De Keulenaere) - Joran Triest - Mamadou Diallo - Axel Dierickx - Lars Cooman - Junior Taty-Tchibinda - Matties Volckaert - Maxim Addo Zeulevoet (58min: Mathis Biebuyck)

Goals

77min: 1-0; Joran Triest

87min: 1-1; Joachim Van Damme