Sponsor in de kijker: EMC Greenroofs

19.02.2021

Het is hip, duurzaam en mooi: een tuin op je dak. Wat zijn de voordelen van een groene rooftop voor je woning of voor je bedrijf? En hoe leg je er één aan? We vragen het aan Emma Callens van EMC Greenroofs uit Ruiselede, dé specialist in daktuinen of groendaken en al een aantal jaar een trouwe partner van onze club. 

"Je hebt tal van voordelen als je kiest voor de aanleg van een groendak,'' zegt Emma Callens van EMC Greenroofs, eerst en vooral zorgt een groendak voor waterbuffering. Er is dus een vertraagde afvoer van water naar het riool als het regent, wat wateroverlast helpt voorkomen. Het zorgt voor koeling in de zomer, want dit houdt de warmte buiten. Er is natuurlijk ook het esthetisch aspect: een beetje groen en mooie aanplanting zorgt voor een heel aangenaam gevoel én bovendien is het ook een fijne plek voor vlinders en vogels, en dat is dus goed voor de biodiversiteit. Een groendak biedt ook bescherming voor je dak.''

Waarin verschilt een groendak nog van een traditioneel dak? 

Groendaken bestaan uit een systeem van meerdere lagen, waarbij de bovenste laag bestaat uit groen dat weinig onderhoud vraagt én het is ook aangelegd op een waterdichte basis. Ze zijn ook duurzaam, omdat ze een langere levensduur hebben in vergelijking met traditionele daken. Groendaken bestaan in alle maten en vormen, maar ze worden meestal opgedeeld in twee categorieën: een extensief groendak en een intensief groendak. Een extensief groendak bestaat uit een laag substraat, afgewerkt met planten en is niet bedoeld om te bewandelen. Maar op een intensief groendak ligt een dikkere laag substraat en daarbovenop kan een breed gamma aan planten en zelfs bomen groeien. Op intensieve daken kun je dus écht een daktuin aanleggen. 

Is elk dak geschikt voor een groendak? 

Eigenlijk kan er op elk plat dak een groendak komen en zelfs op hellende daken. Je dak moet echter wel het gewicht van een groendak kunnen dragen. Daarvoor is er dus een stabiliteitsonderzoek nodig. We zorgen er telkens voor dat het gewicht zo laag mogelijk is. Bij een extensief groendak ligt het totale gewicht op ongeveer 120 kg/m², dat kan gereduceerd worden tot 60 kg/m² bij bijvoorbeeld oudere gebouwen. Deze types groendaken kunnen bovendien vrij snel worden geplaatst. 

Zijn groendaken dé nieuwe bouwtrend? 

Het concept is niet nieuw, mijn vader kreeg de eerste vraag om een daktuin aan te leggen al vijftien jaar geleden, maar in ons land kennen groendaken pas sinds kort echt een succes. Duitsland en Nederland doen het nog altijd een pak beter, maar je merkt ook bij ons dat het nu boomt. Je ziet het al volop in onze steden, want zelf hebben we veel projecten in zowel Brussel, Antwerpen als Gent. Daar merken de mensen dat de woon- en leefruimte beperkt is en ze willen die graag optimaal benutten. Maar de laatste tijd zijn er voor ons ook veel projecten bijgekomen aan de kust en eigenlijk in heel West- en Oost-Vlaanderen. Er is steeds meer interesse vanwege de waterbuffering en ook omwille van het ecologische en duurzame aspect. Daarnaast geven steden en gemeenten vaker subsidies. Zelfs garages worden meer en meer voorzien van groendaken en dat is een goede evolutie. 

Waarmee maakt EMC Greenroofs graag het verschil? 

Bij ons kun je terecht voor een project dat we van in de ontwerpfase tot bij de eindafwerking volledig zelf doen. Je hebt één aanspreekpunt en wij nemen de volledige realisatie op ons. We werken op maat van elke klant, het is aan ons om oplossingen te bedenken bij ruimte of op plaatsen die soms klein zijn in oppervlakte. Het komt er vooral op aan om de ruimte optimaal te benutten. We zijn bovendien een familiebedrijf en dat biedt het voordeel dat we perfect op elkaar zijn ingespeeld: mijn vader Dirk Callens heeft een jarenlange ervaring als tuinaannemer en mijn broer Jonas heeft zich met zijn bedrijf TerraCa gespecialiseerd in een eigen substraat dat heel kwalitatief is. TerraCa heeft een eigen groeve voor het substraat en bij de distributie is hij in de mogelijkheid om 120m ver en 60m hoog te blazen. Het feit dat we als familiebedrijf zo op elkaar zijn ingespeeld biedt enorm veel voordelen voor de klant. 

Groendaken zijn mooi om naar te kijken, maar in een aantal steden zie je de laatste tijd ook meer en meer geveltuinen in het straatbeeld opduiken? 

Ook daar zijn tal van mogelijkheden om daar iets heel moois van te maken. Al vraagt het wel meer werk in de ontwerpfase en bij de realisatie. Er zijn veel verschillende systemen, maar de meeste systemen zijn op dit moment nog wat prijzig. Je moet bij een geveltuin wel met veel dingen rekening houden: het zonlicht, de wind en ook de beplanting, want niet alle planten zijn even geschikt voor zo'n geveltuin. Zo'n project is dus nog niet voor iedereen weggelegd, maar je merkt wel de stijgende interesse bij projectontwikkelaars. In de grote steden zal de vraag naar geveltuinen alleen maar toenemen. 

Bedankt Emma voor zoveel tuininspiratie. Volgens ons is een daktuin aanleggen nu al dé tuintrend van het jaar. 

Wie meer informatie wil over EMC Greenroofs kan mailen naar: emma.callens@emcgreenroofs.be of bel naar 051/787746 

Of ga kijken op: https://emcgreenroofs.be/daktuin/