Kick-off 'Voetbal en de Stad'.

07.09.2023
Vanavond is het STAM in Gent symbolisch de aftrap gegeven van het project 'Voetbal en de Stad', een groots erfgoedproject met als startpunt de 125ste verjaardag van Racing Gent op 1 april en ook de 125ste verjaardag van KAA Gent die daarop volgt in 1925. 

Al enkele maanden lopen de KAA Gent Foundation, KAA Gent, de Erfgoedcel Gent en het STAM (Stadsmuseum Gent) zich warm om van 2025-2026 hét voetbalseizoen in Gent te maken. En dat zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Een eerste mijlpaal wordt 1 april 2024, want dan vieren onze Ratjes hun 125ste verjaardag. Meteen reden genoeg om eind 2025 het 125-jarige bestaan te vieren van de voetbalorganisaties in Gent. Want in 2025 viert dus ook KAA Gent hun 125-jarig bestaan. Een binnenkopper voor de Erfgoedcel Gent en STAM Gent om de handen in elkaar te slaan om de impact van voetbal in de stad te onderzoeken. 

Tijs De Schacht van Erfgoedcel Gent doet een oproep naar alle Racing-supporters om volop mee te werken om dit ambitieus project te doen slagen: ''We willen een rijke collectie bij elkaar brengen om veel mensen te kunnen aanspreken. Tegelijk willen we ook zorgen voor een groeiend erfgoedbewustzijn bij iedereen dichtbij de clubs. Want we zijn er zeker van dat er soms nog schatten verborgen liggen op een stoffige zolder of ergens verborgen in de kelder. Een eerste belangrijke taak is het registreren, digitaliseren en bewaren van tal van foto's, truitjes, vaandels, sjaals en supportersvlaggen. We willen dus actief oproepen aan spelers, oud-spelers, supporters en andere sympathisanten om ons te contacteren als ze nog ergens waardevol archiefmateriaal of memorabilia hebben liggen. Als je twijfelt of het voor ons bruikbaar kan zijn, aarzel niet om contact op te nemen. We verzamelen liever zoveel mogelijk bruikbare sporen en spullen om onze collectie zo rijk en gevarieerd mogelijk te maken. We hopen dat iedereen onze oproep als een soort lopend vuurtje verspreidt en dat we op die manier tot veel bronnenmateriaal kunnen komen en dat mensen ons ook waardevolle contacten aanreiken, want we willen ook die Gentse verhaal gaan registreren en op die manier bewaren voor het nageslacht. Dat kan alleen als iedereen met een Racing-hart ons waardevolle informatie en bronnenmateriaal aanreikt. Wij willen in elk geval niks verloren laten gaan. 

Ook Christine De Weerdt van STAM Gent wil fans en niet-fans het voetbal in Gent anders laten bekijken. De apotheose wordt een expo en uitgebreid programma in het STAM. Die tentoonstelling moet een soort eregalerij worden voor de clubgeschiedenissen, niet alleen voor KAA Gent, maar zeker ook voor Racing Gent, want dat is de oudste club en hun 125ste verjaardag komt er volgend jaar in april al aan. Die verjaardag is het eerste écht startpunt van wat een groots voetbal- en erfgoedfeest in Gent moet worden, want we willen hier nadien de bezoeker in het STAM onderdompelen in veel clubs en kleuren, de geluiden,...kortom: de passie voor voetbal in Gent. We zijn natuurlijk ook een historisch museum, dus we willen de bezoeker op een andere manier naar voetbal laten kijken, als een spiegel van relevante stedelijke evoluties. Maar om dit mogelijk te maken hebben we de input nodig van alle Gentse voetballiefhebbers om hun verhalen te delen. En we willen dat ook rijkelijk kunnen illustreren, dus we hebben foto's nodig, maar ook videomateriaal en zeker ook allerlei clubgadgets die een beeld schetsen van die rijke historie doorheen de jaren.''

Hoe kun jij helpen bij dit erfgoedproject? 

Racing-vrienden die graag willen meewerken of die nog waardevolle foto's, video's, archiefstukken of allerlei gadgets van KRC Gent in hun kasten, op zolder of in de kelder hebben liggen. Of die weet hebben van familie of vrienden die nog waardevolle spullen zouden kunnen delen of uitlenen of als je boeiende verhalen hebt of kent, stuur in eerste instantie dan een mail naar: communicatie@krcgent.be en vergeet niet om in jouw mail je contactgegevens te vermelden en toe te lichten op welke manier je kan of wil helpen bij dit erfgoedproject. 

We brengen je dan in contact met de Erfgoedcel Gent en de coördinatoren van STAM Gent. Ook bij de KAA Gent Foundation kun je terecht, want zij helpen mee bij het archiveren van waardevolle items van alle Gentse voetbalclubs.