Eindstand S.C. Lokeren-Temse - K. Racing Club Gent (11.09.2022)

Clubs

0-2
Datum:
11.09.2022
Matchtype:
Competitie
Scheidsrechter:
Bert Verbeke
Wat een teamprestatie! De teamspirit die dit Racing 90 minuten lang heeft laten zien was bijzonder knap. Onze Ratjes speelden misschien niet hun allerbeste partij, maar ze toonden zich beslissend op de juiste momenten. Eerst was er een vroege penaltygoal van Joran Triest, na een trekfout op Kevin Hebbelinck. En na de vroege uitsluiting van Justin Pieters, die bestraft werd met twee keer geel, plooide Racing terug, om regelmatig op het juiste moment uit te breken. In de tweede helft was het overleven bij de niet-aflatende aanvalsgolven van de thuisploeg die koortsachtig op zoek bleven gaan naar de gelijkmaker, maar een klein beetje geluk en vooral een sterke defensieve organisatie en een formidabele Bryan Londot zorgden ervoor dat de nul toch op het bord bleef. Meer zelfs, bij een snelle counter in het slot van de wedstrijd was er knap voorbereidend werk van Samuel Addo, hij ging niet voor eigen succes, maar bediende met een prima assist de vrijstaande Zaven Yagan, en hij zette de 0-2 einstand op het bord. De 6 op 6 doet deugd en moet vertrouwen geven met alweer twee moeilijke duels, thuis tegen Eendracht Aalst en naar KSC Dikkelvenne op het programma. 

Een leeg en sfeerloos Daknamstadion vanmiddag. Het gevolg van een jammerlijke beslissing van de voetbalbond dat KSC Lokeren-Temse een sanctie heeft opgelegd voor de ongeregeldheden tijdens de laatste competitiematch vorig seizoen op KVK Ninove. Een beslissing die toch vooral de twee bezoekende ploegen - KRC Gent en KSV Oudenaarde - achterlaat met een hard verdict. Als bezoekende ploeg ben je weliswaar geen betrokken partij, toch worden ook onze supporters op die manier een leuke pot voetbal ontnomen. Ook 95% van de supporters van KSC Lokeren-Temse die zich wél hebben gedragen worden op die manier het slachtoffer van enkelingen die de boel verzieken. En op die manier hebben die amokmakers toch weer mooi hun slag thuis gehaald. Zonde! 

Racing Gent begon aarzelend, een te korte inspeelpas en het eerste Lokerse gevaar maakte voor het eerst kennis met de vuisten van Bryan Londot. Onze Ratjes probeerden terug het initiatief te nemen: Kelvin Nfodjo speelde de bal in op Joran Triest, hij kon zich vrij draaien en goed inspelen op Samuel Addo, die twijfelde tussen trappen met rechts of toch nog een actie maken, hij koos voor het laatste, maar moest te ver uitwijken om nog te kunnen uitpakken met een schot. Dit was toch een eerste échte mogelijkheid. Het spel ging over en weer en kwamen toch wat kansen aan beide kanten, op de 7de minuut kon Toon Janssen zich doorzetten toen hij de bal ontfutselde van Lars Cooman, maar Bryan Londot ging goed plat. Racing liet zich wat betrappen op slordigheden, maar toch kon het ook af en toe gevaarlijk uitbreken. En toen Kevin Hebbelinck in de 11de onderuit getrokken werd in de zestien meter, was scheidsrechter Verbeke resoluut: penalty! Joran Triest bleef ijzig kalm en trapte de bal feilloos in de linkerhoek. De 0-1 voorsprong stond op het bord. 

Onze Ratjes zaten nu plots beter in de wedstrijd en in de minuten die volgden kwam er nog wel wat mogelijkheden: in de 16de minuut sneed Samuel Addo goed naar binnen, maar zijn doorsteekpas raakte net niet tot bij de aanstormende Joran Triest, die nochtans in een kansrijke positie stond om uit te halen. In de 18de minuut kreeg Zaven Yagan plots veel ruimte op rechts, hij sneed goed naar binnen en haalde uit met z'n linker, maar zijn schot werd nog net op tijd afgeweerd in corner. En in de 21ste minuut mocht Kevin Hebbelinck z'n kans gaan, maar z'n schot met links was veel te overhaast en ging hoog over. 

Nadien stokte de machine een beetje en KSC Lokeren-Temse kwam terug beter in de wedstrijd: eerst moest Bryan Londot redding brengen op de harde knal van Alexander Maes en in de fase die daarop volgde kopte Toon Janssen naast. En toen kwam er in de 35ste minuut een fase die de match zou doen kantelen: Justin Pieters verloor de controle over de bal en wou dat corrigeren met een tackle, maar hij raakte daarbij een Lokeren-speler. Met een tweede - terechte - gele kaart voor Justin Pieters, die halverwege de eerste helft ook al geel had gepakt. Racing moest dus nog een uur verder met een man minder, en iedereen weet dat je het dan lastig zal krijgen tegen een thuisploeg die er alles moest aan doen om de achterstand ongedaan te maken. KRC Gent moest opnieuw de organisatie zoeken om het wegvallen van Justin Pieters te kunnen opvangen. Maar het kon toch gaan rusten met een 0-1 voorsprong, al kreeg ex-Racinger Niels Elewaut net voor de rust wel twee goeie kansen. Eerst toonde Bryan Londot zich andermaal alert op zijn kopbal, in de fase nadien ging zijn schot over. 

 

Jannes Tant herschikte z'n troepen: Joran Triest ging postvatten op het middenveld en het snelle duo Addo-Hebbelinck ging postvatten in de aanvalslinie. KSC Lokeren-Temse begon heel gretig aan de tweede helft: Casagolda gooide de bal in de 47ste minuut snel voor doel en Niels Elewaut nam de bal in één tijd op de slof en zijn schot ging gelukkig net over het doel buiten. Dit was een stevige waarschuwing! Het was meteen de inleiding van een stevig offensief van KSC Lokeren-Temse. In de 56ste minuut was er nog een laatste wapenfeit van Niels Elewaut, maar zijn fraaie kopbal werd mooi gepareerd door Bryan Londot die zich steeds sterker manifesteerde. In de 59ste minuut pakte diezelfde Londot nog eens uit met een sterke redding op de poeier van Gianni Deneve. Vanaf dan was het eigenlijk alleen maar éénrichtingsverkeer: KSC Lokeren-Temse duwde het gaspedaal volledig in en pompte de ballen constant richting de Gentse zestien meter, maar vaak verliep het toch onzorgvuldig in de laatste fase. Maar defensief liet het duo Kokhiya-Cooman zich op geen foutje betrappen en ook op de flanken stonden Nfodjo en Davies uitstekend te verdedigen. Als er dan toch gevaar dreigde dan was Bryan Londot keer op keer heer en meester! Hoe meer de tijd bleef wegtikken, hoe nerveuzer KSC Lokeren-Temse begon te voetballen en dat gaf Racing af en toe weer wat ademruimte. In het slotkwartier werd een leeggespeelde Joran Triest nog vervangen door Victor Vankerkhoven, die weer meer rust en balvastheid moest brengen op het middenveld. Racing bleef ondanks de numerieke minderheid keihard knokken en speelde het ook slim. Ze lieten zich niet te snel van de wijs brengen en probeerden telkens de voetballende oplossing te zoeken. De strijd om te overleven duurde lang, maar Racing hield vol. En toen ook Kelvin Nfodjo geblesseerd naar de kant moest, mocht Matties Volckaert eindelijk z'n wederoptreden maken na z'n blessure. In de 82ste minuut kwam Niels Enow ook nog de moegestreden Kevin Hebbelinck vervangen. En net toen iedereen nagelbijtend naar de klok bleef kijken was er dan toch weer die ene kans waar we bleven op hopen: snelle omschakeling via de linkerflank, Samuel Addo sneed naar binnen en dreigde met een schot, maar hij deed het slim en zag de vrijstaande Zaven Yagan, en met een strakke maar geplaatste bal zette hij de 0-2 op het bord in de 87ste minuut. Wat een ontlading!

KSC Lokeren-Temse wist dat het nu heel moeilijk zou worden om toch nog een punt thuis te houden, maar het gooide nog eens alles in het offensief, maar de score bleef toch ongewijzigd. Wat een mooie overwinning. Dat noemen ze: hard bevochten!

Racing toonde vandaag niet alleen een enorme teamspirit, het heeft ook duidelijke een forse stap vooruit gezet op het vlak van maturiteit. Racing speelde gewoon clever en 'volwassen': toeslaan op de juiste momenten en dan goed in de organisatie blijven voetballen als de omstandigheden tegenzitten, na die vroege uitsluiting bijvoorbeeld. Toegegeven: we kenden ook wel een tikkeltje geluk, maar toch is de zege zeker niet gestolen. Ons defensief compartiment was absoluut op de afspraak vandaag en met Bryan Londot hebben we een betrouwbaar sluitstuk! En sommige jongens hebben ook een enorme evolutie doorgemaakt: de knappe assist en het prima voorbereidend werk van Samuel Addo bij het tweede doelpunt is hét bewijs dat er een collectief staat. Knap! De 0-2 zege is in elk geval onverhoopt gezien de wedtrijdomstandigheden, maar de 6 op 6 doet deugd en moet ook vertrouwen - en géén overmoed - geven voor de wedstrijden die volgen.