Eindstand K. Racing Club Gent - S.C. Lokeren-Temse (20.02.2022)

Clubs

2-0
Datum:
20.02.2022
Matchtype:
Competitie
Scheidsrechter:
Tim De Keyzer

Leider KSC Lokeren-Temse kwam vol vertrouwen naar Oostakker afgezakt nadat het al acht wedstrijden niet meer had verloren, maar na een uitstekende match stuurden onze Ratjes de leider puntenloos terug naar huis. Op het uur kon Samuel Addo de openingstreffer scoren en in het ultieme slot stelde Bjorn Caryn met een fraaie stiftbal de zege veilig. Een knappe collectieve prestatie en een dik verdiende overwinning van een Racing dat lef en gretigheid liet zien. We wensen Lokeren-doelman Jelle Merckx in elk geval een spoedig herstel. Hij moest na een ongelukkig contact met Samuel Addo het veld verlaten met een hoofdblessure. 

Na het 2-2 gelijkspel vorige week op RFC Wetteren was er maar één wijziging in de basiself: Raf Leemans kwam centraal op het middenveld terug in de ploeg na zijn schorsing, Bjorn Caryn moest op de bank plaatsnemen. Andere invallers waren: Hasan Ertürk, Ibrahim Ertürk en Mathias Wyngaert

De bezoekers konden rekenen op een twaalfde man die ondanks de combiregeling toch met ruim 500 supporters hun ploeg kwamen aanmoedigen en ze zorgden meteen voor veel sfeer. Na de minuut stilte ter nagedachtenis van Roger Lambrecht begonnen de Ratjes meteen gretig aan de partij. De eerst kans van de match was meteen een hele grote: Raf Leemans stuurde Samuel Addo meteen in de diepte, hij omspeelde zijn tegenstander en kwam schuin voor doel in de positie om de scoren, maar zijn schot miste kracht en werd nog van de lijn gekeerd. Dit was meteen een unieke kans. KSC Lokeren-Temse had wel vaak de bal en zocht geduldig naar de opening, maar Racing stond goed georganiseerd te voetballen. KSC Lokeren-Temse werd vaak getrakteerd op hoge pressing en zo kon Racing af en toe echt gevaarlijk zijn. Halverwege de eerste helft dropte Raf Leemans de bal over de verdediging, Joran Triest was sneller op de bal dan de bezoekende verdediging, maar zijn schot ging op doelman Merckx. De Ratjes speelden vrank en vrij en lieten zich niet teveel van de wijs brengen door de omstandigheden. Op het middenveld was de driehoek Pieters-Leemans-Vankerckhoven heel aanwezig en Lokeren had wel flink wat werk met onze snelle flanken, Kevin Hebbelinck op rechts en Samuel Addo op links, en ook Joran Triest werkte hard, was altijd betrokken in de acties en zorgde voor rust op bepalende momenten. Op het half uur was er een snelle uitbraak van Kevin Hebbelinck op rechts, maar de kopbal van Joran Triest miste wat kracht om echt gevaarlijk te zijn. En even later had Joran Triest de voorzet van Samuel Addo mooi in één tijd op de slof genomen, maar zijn schot werd goed afgeblokt. De bezoekers probeerden de match in handen te nemen en hadden misschien vaker balbezit, maar tot echt uitgespeelde kansen kwam het niet. Het bleef wel gevaarlijk via stilstaande fases, of door ballen die vooral vanop de rechterflank in de box werden gegooid, maar de Gentse defensie, met Matties Volckaert en Brian Vercruysse centraal, de jonge Dalvin Erevbenagie op rechtsachter en een sobere maar sterke Kelvin Nfodjo op linksachter, hield alles goed op slot. Al bij al had Bryan Londot niet zo heel veel werk. Vier minuten voor de rust kregen we opnieuw een hele grote kans, toen de snelle Samuel Addo opnieuw goed vrij liep, hij forceerde een goeie opening, maar miste dan de koelbloedigheid om het af te maken en hij plaatste de bal nog overhaast naast het doel. Weg kans! Dit was de derde goeie mogelijkheid in de eerste helft. De gevaarlijkste fase van de bezoekers was er net voor het rustsignaal, toen de bal ongelukkig tot bij Boulaouali kwam, kapte de Lokerse bezoeker zich goed vrij, zijn schot was hard en gericht, maar ging voorbij de tweede paal buiten. We gingen rusten met een 0-0. 

Geen reden om te wijzigen bij de rust bij onze Ratjes, al kwam de wind sterker opzetten en was het ook meer kijken of die spelbreker kon zijn in het aanvalsplan. Ook hier was het Racing dat het eerst gevaarlijk kon zijn, toen Kevin Hebbelinck zich kon doorzetten op de rechterflank, maar zijn voorzet ging voorbij de aanstormende Joran Triest en Samuel Addo. De bezoekers gingen nadrukkelijker op zoek naar een goal, maar Racing bleef rustig combineren en op de juiste manier pressing zetten. Iets voor het uur gingen Samuel Addo en Lokeren-doelman Jelle Merckx beide vol voor de bal en dat leidde tot een ongelukkig contact, waardoor de Lokeren-doelman minutenlang bleef liggen met een hoofdblessure. Hij moest het veld verlaten en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Ex-Racinger Tibo Gabriël kwam in het veld als zijn vervanger. Nadat de match een aantal minuten had stilgelegen was het meteen raak bij de Ratjes, bij de eerste aanval na de spelhervatting; de bal werd vanuit het middenveld perfect in de loop gespeeld van de doorgebroken Samuel Addo, die de bal voorbij Tibo Gabriël in de verste hoek kon plaatsen, 1-0 in de 57ste minuut. 

Ondertussen was Hasan Ertürk in de ploeg gekomen voor Samuel Addo en een kwartier voor het einde moest Kevin Hebbelinck lichtgeblesseerd naar de kant, Bjorn Caryn was zijn vervanger. KSC Lokeren-Temse ging nog meer in het offensief en stuurde ook Seth De Witte mee in de vuurlinie, maar het Gentse middenveld, dat nochtans al veel kilometers had gelopen, gaf geen krimp, en de defensie stond uiterst secuur te spelen, op de stilstaande fases stond Bryan Londot paraatDe gevaarlijke vrije trap in het slot bokste hij goed weg. De tijd tikte weg, dus werd het tijd voor coach Spaenhoven om zijn laatste troefkaart het veld in te sturen: Niels Elewaut mocht na maandenlang blessureleed uitgerekend tegen 'zijn' Racing invallen. Joran Triest, die keihard had gewerkt, was moegestreden en leeggespeeld en moest met krampen van het veld, Ibrahim Ertürk moest de zege mee veiligstellen in de slotminuten. De gevaarlijkste kans van KSC Lokeren-Temse kwam er nog in de sloftase toen Vermeiren zich goed vrijdraaide en hard uithaalde, maar de bal ging maar rakelings naast. Diep in de blessuretijd deed Ibrahim Ertürk goed voorbereidend werk voor Bjorn Caryn, die mee kwam opzetten op de rechterflank. Bjorn Caryn kwam in scoringspositie, hij bleef heel kalm en stifte de bal uitstekend over de uitgekomen Gabriël, 2-0 in de 96ste minuut. KRC Gent had een dik verdiende zege beet tegen leider KSC Lokeren-Temse te pakken, na een match waarin het bij momenten uitstekend had gecombineerd. 

Het was een leuke voetbalnamiddag, mede dankzij de sfeergezangen van de talrijk opgekomen supporters. De enige domper was de hoofdblessure van Lokeren-doelman Jelle Merckx na een ongelukkig en onbedoeld contact met Samuel Addo. We willen hem in elk geval een zeer spoedig herstel wensen! We hebben ondertussen via een krantenbericht vernomen dat het al wat beter zou gaan. We hopen dat hij snel terug speelklaar zal zijn. Op de overwinning valt in elk geval niets af te dingen: onze Ratjes speelden bij momenten uitstekend, en pakten bij momenten ook uit met hoge pressing, waardoor er veel grinta in de ploeg zat. De voorsprong had al bij de rust op het bord kunnen en misschien ook wel moeten staan, maar het is de verdienste van deze ploeg dat het in deze omstandigheden geduldig én koelbloedig is gebleven. Het is collectief sterk als je tegen de leider op zo'n manier de zege kan binnenhalen. Dit moet vertrouwen geven voor de volgende weken. 

Ploegopstelling:

Bryan Londot - Kelvin Nfodjo - Brian Vercruysse - Victor Vankerkhoven - Joran Triest (89min; Ibrahim Ertürk) - Raf Leemans - Kevin Hebbelinck (73min; Bjorn Caryn) - Dalvin Erevbenagie - Samuel Addo (59min; Hasan Ertürk) - Justin Pieters - Matties Volckaert

Goals:

1-0; 58 min: Samuel Addo

2-0; 96 min: Bjorn Caryn

Gele kaarten:

57min: Samuel Addo

81min: Brian Vercruysse