Eindstand K. Racing Club Gent - FC Saint-Josse (08.08.2021)

Clubs

2-1
Datum:
08.08.2021
Matchtype:
Beker
Scheidsrechter:
Pieter Verheysen
Racing stoot door naar de derde ronde in de Croky Cup na een 2-1 overwinning tegen de oude bekenden van FC Saint-Josse uit de eerste provinciale in Brabant. De Brusselaars bewezen opnieuw dat ze beschikken over een goeie en technisch vaardige ploeg, maar onze Ratjes deden wat ze moesten doen, want het speelde op een volwassen manier de wedstrijd uit. De twee goals van Joran Triest waren voldoende voor de kwalificatie, al mocht de late tegentreffer van Yassine Qoli ook gezien worden. 

Steph Van Cauwenberge stond vandaag onder de lat, Hasan Ertürk kwam in de ploeg op de linkerflank.En in laatste instantie moest Raf Leemans nog afhaken met een blessure na de opwarming, daardoor kwam Emile De Keulenaere in de ploeg. Dit jaar mogen in de Croky Cup zeven wisselspelers plaatsnemen op de bank en je mag ook vijf wissels doorvoeren gespreid over drie momenten. De bankzitters waren: Bryan Londot, Kelvin Nfodjo, Sebastiaan Haers, Samuel Addo, Jelle Walraeve en Ibrahim Ertürk. 

Racing begon goed aan de partij met de altijd bedrijvige Hebbelinck die zich meteen liet opmerken, hij zocht en vond Triest voor doel, maar met de rug naar doel kon hij niet besluiten. Twee minuten later was er een goeie aanval opgezet door Bjorn Caryn, die de bal kon doorsteken naar Joran Triest. Toen iedereen dacht dat die foutief werd neergehaald, kwam de bal alsnog bij Hasan Ertürk, maar hij was te verrast om te kunnen afwerken. Dit was een goeie mogelijkheid op een snelle openingstreffer. In de elfde minuut kon de mee opgerukte Samuel Davies goed voorzetten, maar één van de bezoekende verdedigers ging duidelijk met de hand naar de bal. Een terechte strafschop die feilloos werd omgezet door Joran Triest, 1-0 na nauwelijks 12 minuten. 

FC Saint-Josse voetbalde net zoals vorig jaar goed georganiseerd en loerde op de snelle tegenaanval. Toch hadden de Ratjes het overwicht én de beste kansen. Op het kwartier was er een prima actie tussen Kevin Hebbelinck en Bjorn Caryn, maar de kopbal van de vallende Triest ging op de bezoekende doelman. In de 18de minuut konden de Brusselaars voor het eerst écht dreigen, toen Hasan Ertürk het net wat te mooi wou doen bij het uitverdedigen, konden de bezoekers vanop een gevaarlijke plek de bal voor doel brengen met een vrije trap, maar Emile De Keulenaere kon de bal tijdig wegkoppen. Racing zocht vaak de ruimte op rechts en iets voor het half uur leverde dat het grootste gevaar van de eerste helft op: Brian Vercruysse pakte uit met een goeie kruisbal, Kevin Hebbelinck was sneller dan alles en iedereen en mocht alleen op doel afgaan, maar hij trapte hard op de sterk keepende Alouachi. FC Saint-Josse bleef regelmatig stevig tegenprikken, Bah haalde nog eens uit met een hard schot, dat nog kon worden afgeblokt. Vijf minuten voor de rust kon Hasan Ertürk nog eens dreigen, hij kon draaien en schieten maar tot een echte scoringskans kwam hij niet, en in de fase die volgde ging de bal van Vankerkhoven nog ver voorlangs. Saint-Josse kon regelmatig dreigen via stilstaande fases, maar deze keer ging de vrije trap van Plonowski in de Gentse muur. En zo mochten we gaan rusten met een verdiende 1-0 voorsprong. 

De Ratjes begon goed aan de tweede helft: Justin Pieters schakelde goed om en stuurde Hebbelinck in het straatje op rechts, maar zijn voorzet werd nog net voor de voeten van de aanstormende Triest weggewerkt. Nog geen twee minuten later stak Hasan Ertürk slim binnendoor naar Triest, hij ging neer, maar de goed leidende scheidsrechter Verheysen vond het onvoldoende voor een penalty. De beste kans tot dan toe kwam er in de 50ste minuut, toen Triest de bal kon verlengen naar de doorgebroken Hasan Ertürk, maar hij knalde hard op de goed opgestelde doelman Alouachi, een uitgelezen kans om de voorsprong verder uit te diepen. FC Saint-Josse liet net als in het vorige bekertreffen regelmatig zien dat het een goed voetballende ploeg is en op bepaalde momenten ook gezond agressief. Op het uur viel Vercruysse nog geblesseerd uit, waardoor Sebastiaan Haers in de ploeg werd gedropt, maar die stond meteen paraat en viel goed in. Tegelijk kwam ook Samuel Addo nog Hasan Ertürk vervangen. Het bleef opletten voor gevaarlijke tegenprikken van de bezoekers, maar Racing speelde geduldig en verstandig en het was doelman Van Cauwenberge die met een verre bal een snelle tegenaanval lanceerde, en omdat Joran Triest koel en beheerst kon afronden, kan hij meteen een eerste assist op z'n naam schrijven. De 2-0 stond op het bord in de 61ste minuut. In de 65ste minuut liet onze thuisdoelman zich nog eens opmerken met een uitstekende redding op het schot van Yassine Qoli. Met nog een kwartier te spelen kwam Jelle Walraeve nog in de ploeg voor de hard werkende Emile De Keulenaere. En toen de bezoekers met een enig mooi schot van Yassine Qoli in de kruising nog konden terugkomen tot 2-1 (79ste min) was het nog opletten geblazen. De bezoekers gingen enthousiast op zoek naar de gelijkmaker, maar een jeugdig Racing toonde dat ze ook dit soort matchen winnend kunnen afsluiten en kwamen niet meer in de problemen. Met nog tien minuten op het bord kwamen Ibrahim Ertürk en Kelvin Nfodjo nog in de ploeg voor de moegestreden Joran Triest en Kevin Hebbelinck

Conclusie? Racing heeft z'n opdracht volbracht: een ronde verder gaan in de Croky Cup en een verstandige en ook wel volwassen wedstrijd spelen tegen een enthousiaste en sterke eersteprovincialer die net als vorig jaar lieten zien dat ze een goeie organisatie kunnen neerzetten en aardig kunnen voetballen. Racing voetbalde zowel in de eerste als in de tweede helft toch wel wat kansen bij elkaar en had de match al eerder spreekwoordelijk dood kunnen maken, maar ook dat is met een jonge ploeg een leerproces. De Ratjes gaven zelf weinig weg en mogen verdiend naar de derde ronde, waar een verplaatsing naar Sporting Hasselt op het programma staat. De Limburgers klopten vandaag RUS Beloeil met 6-0.

 

Ploegopstelling:

Steph Van Cauwenberge - Brian Vercruysse (56' Seba Haers) - Samuel Davies - Hasan Ertürk (56' Samuel Addo) - Viktor Vankerkhoven - Joran Triest (81' Ibrahim Ertürk) - Kevin Hebbelinck (81' Kelvin Nfodjo) - Bjorn Caryn - Emile De Keulenaere (74' Jelle Walraeve) - Justin Pieters - Matties Volckaert

 

Goals:

12' Joran Triest 1-0 (penalty)

61' Joran Triest 2-0

79' Yassine Qoli 2-1