Trainer Filip De Cloet (U14): “Deze groep heeft veel maturiteit”

13.12.2017

“Voor mij is het heel eenvoudig waarom wij – samen met Racing Waregem – op een gedeelde eerste plaats zijn geëindigd”, stelt trainer Filip De Cloet. “Deze U 14-lichting is op voetbalgebied collectief een zeer sterk geheel en koppelt dat ook aan een enorme mentale weerbaarheid wat maakt dat de groep – ondanks de jonge leeftijd - eigenlijk al veel maturiteit vertoont.”

Een lofrede die kan tellen, vooral uit de mond van een ervaren rot als Filip De Cloet. Hij wil geen vergelijking maken met andere U 14-teams uit het verleden – “elke groep heeft zijn kwaliteiten en tekortkomingen”, dixit trainer Filip – maar het is wel duidelijk dat hij hoog oploopt met zowel de team- als individuele prestaties. “Op training merk ik dat de jongens snel iets oppikken en dat ook kunnen omzetten naar acties op het veld. Dat vereist niet alleen technisch vermogen maar ook inzicht in het spelletje. Uiteraard is de ene speler met meer techniek begiftigd dan een andere maar die compenseert dat dan met inzet en karakter. Op die manier kom je tot een goed uitgebalanceerd geheel. “

“Ik mag zeggen dat er organisatorisch weinig of geen ploegen sterker waren dat mijn U 14 tijdens het eerste competitiegedeelte. Er werd verzorgd gevoetbald met opbouw van achteruit waarbij vervolgens de vrije man in het middenveld werd gezocht om zo de lopende mensen in de frontlinie te kunnen bereiken. Lange halen gauw thuis is niet het soort voetbal dat de club voorstaat en waar ik al evenmin voorstander van ben. Voeg naast dat hechte blok nog het individuele talent van sommige spelers en je bekomt een stevige formatie. “

“Dat er enkele van mijn jongens de potentie hebben een stapje hogerop te zetten – zowel Club als Cercle Brugge hebben al hun voelsprieten uitgestoken – geeft te kennen dat er bij de Racing nog wel wat talent rondloopt. “

Is in het land der blinden éénoog koning, dan blijft Filip De Cloet zijn kritische zélf en bedekt hij enkele tekortkomingen van U 14 niét met de mantel der liefde. “We scoren veel te weinig”, valt hij meteen met de deur in huis. “Zeker als je rekening houdt met het aantal gecreëerde kansen. Dat is bovendien ook de reden waarom we “slechts” gedeeld eerste zijn met Racing Waregem. Trouwens, op de keper beschouwd zijn we tweede want het doelsaldo van Waregem is iets beter dan dat van ons. Dat wij bij de West-Vlamingen met 1-2 wonnen, kon jammer genoeg niets aan de stand veranderen want thuis moesten wij… het onderspit delven.”

Op de vraag of het team na Nieuwjaar opnieuw als een lier zal draaien en met dezelfde resultaten zal kunnen pronken als de voorbije vier maanden, formuleert trainer Filip een voorzichtig antwoord. “Dat is koffiedik kijken. Veel hangt uiteraard af van de waarde van de tegenstanders én de vooruitgang die mijn team boekt. Maar dat er nog een ruime progressiemarge is, is wel duidelijk. Of dat op lange termijn moet leiden tot spelers die in het eerste elftal van Racing Gent zullen meedraaien, is een ander paar mouwen. Die weg is nog (te) lang om mij nu al aan boude voorspellingen te wagen. (lachend) Al oogt de toekomst mooi: met twee heel sterke keepers, een stevige defensie, een creatief middenveld en een aanvalsmachine die op volle toerental draait, mag U 14 als een kweekvijver van talent worden beschouwd.”

De juiste spirit

De eerste voetbalpassen gezet bij Waarschoot, vervolgens een uitstekende leerschool doorlopen bij AA Gent om dan nu aan zijn tweede jaar bij Racing toe te zijn. Mauro De Ridder (° 01/02/2004) kan met andere woorden al bogen op “ervaring in de jeugdreeksen”. Als trotse aanvoerder van het U 14-team wentelt hij meteen alle persoonlijke eerbetuigingen af op de ploeg. “Wij zijn gehecht aan elkaar en we beschikken over de juiste spirit van zodra we op het veld staan”, zegt Mauro. “Voeg daarbij nog een zeer goeie trainer als Filip – streng als het moet maar een vaderfiguur als het nodig is – en dan kom je tot dit resultaat. Natuurlijk zijn er nog veel zaken die beter kunnen – vooral qua efficiëntie moeten we scherper zijn – maar het mooiste aan deze groep U 14 vind ik dat we elkaar nooit in de steek laten; zowel op als naast het terrein.”

Voor Mauro zal het alvast geen verrassing zijn als het team ook tijdens het tweede seizoengedeelte hoge ogen gooit. “Je mag geen enkele tegenstander onderschatten maar als we elke match met dezelfde instelling aanvatten als de voorbije wedstrijden, kan het niet anders of we moeten opnieuw succes boeken. En als we al eens tegenslag hebben, zullen we ons daar zeker en vast kunnen overheen zetten.”

Over zijn eigen kwaliteiten én ambities blijft Mauro bescheiden. “Ik kom het beste tot mijn recht op positie 6. (voorzichtig) Zoals ze dat over profvoetballers zeggen; ik ben een box-to-box speler: veel lopen, gaten dichten, verdedigend werk verrichten en aanvallend steun verlenen indien mogelijk. Of dat voldoende is om ooit in een eerste ploeg van het niveau als Racing Gent te spelen? Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Er komt zoveel bij kijken vooraleer je echt kan doorbreken. Maar ik zal in ieder geval heel hard mijn best doen en het zou geweldig zijn moesten meerdere van mijn huidige teamgenoten die stap zetten.”