Jurgen Van Opstaele krijgt het laatste woord ...

17.05.2017

Hoofdcoach Jurgen Van Opstaele maakte reeds in de pers de balans op van het seizoen en het eindronde avontuur. Ook wij schotelden onze T1 nog enkele vraagjes voor. We kregen telkens een uitgebreid antwoord.

Het was je eerste jaar als hoofdcoach van een fanion team. Hoe blik je hierop terug?

Jurgen: "Het is een zeer druk maar leerrijk jaar geweest. In een competitie van stijgen en dalen ligt de druk veel hoger t.o.v. een beloftencompetitie in 1ste nationale, en niet toevallig hebben we met de droom gespeeld van stijgen maar moesten we op onze hoede zijn van dalen. Iedere situatie op dit niveau was dan ook nieuw voor me. In het begin verliep alles geolied, maar gaandeweg kwamen we meer en meer obstakels tegen. Oplossingen lagen niet altijd voor de hand, out of the box thinking was soms nodig om tot nieuwe inzichten te komen. Anders trainen, nieuwe looplijnen ontwikkelen, ander systeem spelen, anders denken op het veld, … Voetbal is een proces dat soms traag gaat en veel geduld vergt, maar dit seizoen hebben we heel wat te verwerken gekregen en ons geduld is ferm op de proef gesteld. Maar al die ervaringen die ik dit seizoen opgedaan heb kunnen in mijn rugzak. En geloof me hij is dit seizoen groter geworden dan dat ik verwacht had."

Ben je tevreden over de prestaties in de reguliere competitie?

"Persoonlijk ben ik tevreden. Ik denk dat we er het maximale uitgehaald hebben. Al had ik graag de 6de plaats behaald. Het scheelt maar een paar punten. We hebben afgeklokt op 41 punten in 30 matchen.  Als ik de top 5 bekijk moeten we toegeven dat die net iets meer kwaliteiten hebben dan ons. We hebben ups en downs gehad. Maar de laatste 10 matchen was het telkens zoeken naar oplossingen. Als ik dan zie dat we dan telkens resultaten gehaald hebben, met jonge gasten, dan kan ik niet anders dan tevreden zijn. Als we zien dat er vanuit de jeugd enkele spelers hun kans gekregen en gegrepen hebben mogen we ook zeggen dat er bij onze beloften-U19 zeer goed werk geleverd word. Er hebben nu enkelen de grote stap gezet. Ik ben al benieuwd wie de volgende zal zijn.

Wat is je mooiste moment van dit seizoen?

"Ik stal iedere overwinning in de kast. Dat zijn momenten van genieten, omdat we voor ieder punt dit seizoen geknokt hebben. Een overwinning smaakt telkens zo zoet dat dit telkens ook een mooi moment is. Daarom dat ik met het team ook de winfie gelanceerd heb. Spelers, technische staf, omkadering, … iedereen deelt in de winst en dat is een heerlijk gevoel. One Team. Toch mag ik stellen dat onze laatste match op Aalst één is om in te kaderen. Alle jonge gasten, die streden, in een immens sfeervol stadion. Dat zijn momenten in het voetbal, en zeker op ons niveau dat je moet koesteren."

Welk moment of feit zou je liever zo snel mogelijk vergeten?

"Wat me op de maag ligt dit seizoen is dat we tegen KM Torhout 1992 een 0/6 behaald hebben. Tegen alle andere ploegen hebben we punten kunnen pakken.

Anderzijds vind ik dat ieder moment belangrijk is. Ook de teleurstellingen horen bij het spel. Ik heb al meermaals gezegd tegen onze jongens dat een negatieve ervaring niet negatief moet aanvoelen. We kunnen er ook de nodige lessen uit trekken en soms hebben we die momenten nodig om te weten en beseffen naar waar we naartoe willen gaan."

Hoe ziet het tussenseizoen er voor jou uit?

"Eerst en vooral alle planningen op punt zetten. De nieuwe spelers individueel spreken. Zaterdag (20 mei, nvdr) geef ik nog een bbq bij me thuis voor de groep en dat is het laatste moment dat we elkaar zullen zien tot die eerste training op 17 juli.

Ondertussen is het genieten met het gezin. Ik heb veel moeten geven voor het voetbal en dan vind ik het niet meer dan normaal dat voor de komende weken mijn gezin op de eerste plaats komt. Ook terug afspreken met vrienden want tijdens de competitie staan de sociale contacten op een laag pitje. Eens de grote vakantie begint trekken we er dan ook 2 weekjes er volledig uit en daarna begint het nieuwe seizoen. Het zal er sneller zijn dan dat we het verwachten."

Tevreden met de samenstelling voor de kern van volgend seizoen? 

"Allereerst wil ik alle spelers bedanken voor dit seizoen, maar zoals iedere overgang zijn er vertrekkers en nieuwkomers. Aan iedereen die volgend seizoen andere oorden opzoekt wens ik hen alle succes toe. Ik weet zeker dat ze zullen slagen. Ondertussen zijn ook alle inkomende transfers bekent. Stuk voor stuk kwalitatieve spelers die een meerwaarde zal bieden het team. En niet alleen in de diepte hebben we kwaliteit, ook in de breedte hebben we gekozen voor een kern die voor iedere positie aan elkaar gewaagd is. Ik hoop dat we met die gezonde concurrentie elkaar naar een hoger niveau kunnen duwen. Ik dank dan ook het bestuur met de inspanningen die ze geleverd hebben.

Maar dan hebben we ook nog de jongeren uit eigen opleiding die ik als transfer mag zien. Bjorn Caryn heeft echt wel zijn visitekaartje afgegeven. Gilles Michiels heeft zich mogen tonen in de laatste wedstrijden. Hij weet dat hij nog werk heeft, maar hij heeft geduld en zal keihard werken. Richard is ondertussen een basisspeler waarvan gedacht werd dat het moeilijk ging worden. Maar mits geloof in eigen kunnen kan je veel bereiken en dat moet een voorbeeld zijn voor alle jeugdspelers. Geloven dat je naar een hoger niveau kan groeien.

We kunnen concluderen dat we met de vertrekkers kwaliteit verliezen, maar met de nieuwkomers héél wat nieuwe kwaliteiten mogen ontdekken die een meerwaarde zullen geven voor het team."

Tot slot .. wie was voor jou de beste speler binnen de reeks?

"Niet onlogisch maar dan kom ik uit bij een speler bij R Knokke FC. De helft van die kampioenenploeg heb ik nog bij me gehad op Cercle maar Alessio Staelens steekt er toch wel bovenuit. Toen ik Alessio leerde kennen bij mij op Cercle speelde hij op de 7. Maar daar speelde hij eerder met zijn beperkingen dan met zijn kwaliteiten. Ik heb hem dan van het centrum leren spelen omdat ik voelde dat hij van daar heel wat meer in zijn mars heeft (groot loopvermogen, altijd in beweging, moeilijk op te verdedigen, altijd aanwezig in de box, scorend vermogen). Als ik zie wat hij nu brengt, (verkozen tot beste speler in de reeks en bijna topscoorder), ben ik blij dat ik een deeltje van zijn ontwikkeling kon uitmaken. Hij is nog jong, maar hem kennende razend ambitieus, dus we zullen zeker nog horen van hem."

Bedankt ...

Bedankt voor deze babbel Jurgen.
Bedankt om steeds tijd vrij te maken voor een babbel met ons en met de supporters!
Geniet van de welverdiende vakantie. En misschien kan je een selfie-stick aanschaffen want we hopen volgend seizoen terug veel winfie's te zien ;-)