"Jonge kern is bewuste keuze, maar we zijn opnieuw goed gewapend."

02.05.2020

Ondanks de mooie 5de plaats voor onze Ratjes in het klassement van de Tweede Amateurafdeling kijken veel voetballiefhebbers toch met wat gemengde gevoelens terug op een seizoen dat door de coronacrisis nooit kon worden afgewerkt. De gezondheid van onze spelers, supporters en alle andere Racingvrienden is natuurlijk het allerbelangrijkste en ondertussen kijken we al uit naar de nieuwe voetbalcompetitie 2020-2021. Wanneer die van start zal kunnen gaan is voorlopig nog onduidelijk, maar het huiswerk van sportief manager Eric Ceulemans is in elk geval klaar. Hij klinkt in elk geval hoopvol en is er van overtuigd dat we opnieuw een goed uitgebalanceerde kern hebben die zeker vlot kan meedraaien in de linkerkolom.

Het ontbrak onze Ratjes dit seizoen aan een echte doelpuntenmaker, maar met Joran Triest hebben we iemand binnengehaald die bij VW Hamme ondanks de degradatie toch een belangrijke pion was?

Eric Ceulemans: scoren was inderdaad soms een probleem, we speelden goed voetbal en er waren wel verschillende jongens die een goal konden maken, maar we misten nog een échte afwerker. Vooral ook omdat Victor Zapata onder de verwachtingen presteerde en ook Allan Luvovadio kon zich nooit echt doorzetten. Met de komst van Joran Triest hebben we daar toch een goeie oplossing gevonden. Hij is een typische targetspits, met de rug naar doel is hij heel balvast. Hij is vaak aanspeelbaar en hij heeft bovendien een goed kopspel. Hij weet de goal staan en hij heeft een goeie traptechniek. Ik vind hem in elk geval een heel complete aanvaller.

Het moet van de broers Malick en Ahmet Gaye geleden zijn dat er nog twee broers in het eerste elftal samen hebben gespeeld, wat verwacht van je de broers Ertürk, die overkomen van SK Sint-Niklaas?

Eric Ceulemans: de broers Ertürk zijn heel getalenteerd, maar ook verschillend. Hassan, de oudste van de twee, is een technische vaardige voetballer, die op kan worden uitgespeeld op positie 7, 11 of ook op 10. Zijn jongere broer Ibrahim is eerder een krachtspeler, die kan worden uitgespeeld op 9 of als hangende spits. Beide spelers waren door hun jonge leeftijd (17 en 19 jaar) gegeerd op de transfermarkt. Ze hebben voor Racing gekozen omdat ze ook in Gent studeren en vooral omdat ze zich goed kunnen vinden in onze manier van spelen. Ze weten ook dat onze coach iemand is die graag werkt met talentvolle jongeren, dus hun keuze was snel gemaakt.

Justin Pieters speelde zich vorig seizoen al in de kijker bij KSK Ronse, hij moet mee voor de aanvoer zorgen?

Eric Ceulemans: We volgen Justin Pieters al een hele tijd, we hadden vorig jaar al een keer met hem gesproken, maar toen zat een transfer er nog niet in. Toen er bij KSK Ronse één en ander is veranderd, vond hij het wél een goed moment om te vertrekken. Voor mij is hij eerder ‘een sleutel op de deur’, het is iemand die andere spelers op het middenveld de mogelijkheid geeft om meer aanvallend te denken. Hij moet dus voor het evenwicht zorgen op het middenveld.

Wellicht zijn veel supporters ook heel benieuwd naar de nieuwe doelmannen, want dat zijn meteen drie nieuwkomers.

Eric Ceulemans: Bryan Londot heeft een heel sterk seizoen gespeeld bij SK Sint-Niklaas. Hij speelde zich elke week in de kijker en voordien was hij als tweede doelman ook al actief op een hoger niveau. Hij is groot (1m87) en sterk en heeft op z’n 27ste toch veel ervaring. Door een samenloop van omstandigheden vertrekt Kevin Frans en daardoor kiezen we voluit voor twee heel jonge doelmannen om zich in de kijker te spelen: Tibo Gabriël komt over van de Beloften van Sporting Lokeren en Mathias Wyngaert is een eigen jeugdproduct.

Dat is trouwens ook opvallend: Racing trekt meer dan ooit de kaart van de jeugd. Dit seizoen kregen Indy Van Volsem en Lorenzo Destaercke al hun kans, maar volgend seizoen worden nog een aantal jongeren aan de kern toegevoegd?

Eric Ceulemans: klopt. Iedereen weet ondertussen dat er talent rondloopt bij KRC Gent, kijk maar naar de ontbolstering van Bjorn Caryn de voorbije jaren. Dit jaar hebben jongens als Indy Van Volsem en Lorzenzo Destaercke toch ook al wat speelminuten gekregen en zij zullen dit seizoen nog verder kunnen groeien, maar we hebben beslist om nog twee jongeren door te schuiven naar onze A-kern: Emile De Keulenaere en Matties Volckaert.

Emile De Keulenaere is nog maar 17 jaar, maar omdat hij bij de beloften minder progressie zou kunnen maken, willen we hem al doorschuiven naar de A-kern. Daar zal de snelheid van uitvoering nog een stuk hoger ligger. Het is iemand die vooral als verdedigende middenvelder wordt uitgespeeld. Wij willen hem rustig laten rijpen en klaarstomen voor het grote werk. Matties Volckaert is een flankspeler, hij heeft ook een goeie lange bal in de voeten en ook hij heeft potentieel.

We hebben al jaren een sterke jeugdwerking, daar moeten we écht gebruik van maken. Elk seizoen starten wij met het jongste team in de hele reeks, dat is een bewuste keuze. Drie seizoenen geleden hebben we een heel ervaren team samengesteld, maar achteraf bleek het een mislukt seizoen. We hebben toen geleerd dat we ons concept trouw moeten blijven: we willen aanvallend voetbal brengen met jonge talentvolle en vooral technisch vaardige voetballers. En kijk, de resultaten mogen er zijn en ook de supporters zijn tevreden met deze aanpak. Uiteraard heb je dan een T1 nodig die hiervoor openstaat, maar dat is net de kracht van iemand als Jannes Tant, hij kan echt een team bouwen.

Een andere opvallende transfer is de terugkeer van Mackim Joos, moet hij vooral voor de nodige ervaring en maturiteit zorgen?

Eric Ceulemans: Mackim Joos kent het huis door en door, maar hij heeft twee mislukte seizoenen achter de rug, eerst bij Mandel United en dan bij Royal Knokke. Dit is zijn thuis, hij wil hij terug plezier in het spelletje. Hij heeft natuurlijk een pak ervaring en het is iemand die ook mee de ploeg op sleeptouw kan nemen. Hij is nog altijd heel hongerig en heel ambitieus. Op de rechtsachter is hij altijd betrouwbaar en ook snel. Het was een opportuniteit die we niet wilden laten liggen.

Naast Frans staan ook Zapata, Luvovadio, Uçak, Leroy, Michiels en Besliaha op het lijstje van vertrekkers, maar Seppe De Langhe blijft wel bij de Ratjes?

Eric Ceulemans: Seppe De Langhe was het seizoen voordien één van de absolute sterkhouders, maar dit seizoen is hij vroeg uitgevallen met een vervelende blessure. Als Seppe opnieuw fit is, dan kan hij opnieuw van grote waarde zijn voor dit team. Hij is technisch sterk en heeft een goeie actieradius. In de oefenmatch tegen KAA Gent heeft hij dat ook nog eens laten zien vorig jaar.

Bedankt voor deze vooruitblik op het seizoen 2020-2021 én hopelijk kunnen we opnieuw mikken op een 5de plek!

Eric Ceulemans: als we niet teveel blessures of schorsingen hebben, dan denk ik dat we weer goed gewapend zullen zijn en dan maken we zeker opnieuw kans op een top 5-plaats. Eerst hopen dat iedereen gezond blijft en dat we na de coronacrisis toch een normaal verloop van de voorbereiding kunnen doen en hopelijk kunnen we dan begin september gewoon starten zoals anders.