Interview met Menen doelman Degruyter

10.04.2017

De thuismatch tegen KSCT Menen eindigde op een onwezenlijke manier, nl. een doelman die op een ziekenwagenbrancard van het veld gevoerd werd. Het was muisstil in het PGB-stadion na minuut 73. De botsing tussen Raf Leemans en doelman Benoit Degruyter had iedereen naar de keel gegrepen. Hoe intens de partij daarvoor ook was, alles verdween meteen naar het achterplan.

Al snel werd duidelijk dat de blessure heel ernstig was. Minuten duren uren als je zit te wachten op de medische diensten, want niemand durfde de onfortuinlijk doelman op de brancard leggen. Doelman Degruyter werd bijgestaan door zijn ouders, zijn teammakkers en Racing doelman Maes, die op zijn collega bleef inpraten om hem zo door de pijnlijke momenten te helpen.

Het medische team zorgde er nadien voor dat de doelman op veilige manier naar het ziekenhuis AZ Jan Palfijn gebracht kon worden. Een mooie lentedag zou nog lang blijven nazinderen. Duels en ongelukken gebeuren op een voetbalveld, maar als je geconfronteerd wordt met een dergelijke blessure, sta je toch stil bij de belangrijke zaken in het leven: gezond zijn en blijven. Voor Leemans was het ook een zware last. Hij heeft zich dan ook uitvoerig verontschuldigd. Maar dat verhelpt het leed natuurlijk niet, maar meer kan je niet doen als ‘dader’.

We zijn ondertussen bijna 2,5 weken verder. Aangezien er vele Racing supporters zich afvroegen hoe het nu eigenlijk is met de ongelukkige doelman, hebben we contact genomen met Benoit. Hij kon zijn relaas doen. Wat we onmiddellijk merkten was de strijdvaardige en positief ingestelde houding, iemand die nuchter reageert en de blik op de toekomst gericht heeft.

De dag na het voorval werd hij reeds geopereerd. Daarbij werd een spil van ongeveer 30cm in zijn scheenbeen geboord, die aan de boven- en onderaan vastgezet werd met bouten. Die bouten mogen na 8 maanden verwijderd worden. Een geluk bij een ongeluk was dat de aard van de breuk “mooi recht ” was. Dinsdagochtend stond de kine reeds aan het ziekenhuisbed van Benoit met de vraag of hij klaar was om .. te gaan wandelen met krukken. Deze operatietechniek heeft dus geen gips nodig, waardoor de revalidatie sneller kan aanvatten. Woensdag 29 maart verliet Benoit reeds het ziekenhuis. Hij is nu volop aan de revalidatie gestart met de kine (stappen, bewegen van de knie, fietsen, ..). Op die manier blijven de pezen op lengte. Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. De pijn zal hij nog een tijdje moeten verbijten. Nu nog met de hulp van pijnstillers, later op karakter. Maar dat heeft de kerel zeker!

Hij wou ook nog expliciet de supporters en het bestuur bedanken voor de steun via diverse kanalen. Maar hij had vooral veel lof voor onze doelman Jordy Maes, die hem de hele tijd bijstond en contact hield in de eerste dagen. Verder wil Benoit ook benadrukken dat hij Raf Leemans niets verwijt.

Er wacht nog een lange zware revalidatie, maar de doelman wordt goed gesteund. Het goede nieuws is dat de dokters bevestigen dat Benoit geen blijvend letsel zal overhouden. Hij eindigde met de woorden: “Ik ben bereid er sterker en beter uit te komen!”. Wel dat wensen we hem van harte toe! Veel sterkte! 

Foto's met dank aan supportersclub Stadion Devos.