De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal

02.12.2016
Bob Browaeys

Hoe komt het toch dat zo weinig spelertjes uit het tweede deel van het jaar doorbreken? Bob Browaeys, bondscoach van de nationale U17, geeft een antwoord. "Onze talentendetectie is onvoldoende ontwikkeld."

Het probleem situeert zich bij de jeugdploegen van de clubs in het betaald voetbal. "Zij worden verleid door de talentjes die meer opvallen. Het is logisch dat jongetjes van negen, tien of elf jaar die in januari zijn geboren, harder op een bal kunnen trappen dan hun leeftijdsgenootjes die in december het levenslicht zagen.", zegt Browaeys. Die eerste groep heeft namelijk al een jaar meer voetbaluren opgedaan. Dit noemt men het geboortemaand-effect", vervolgt de bondscoach van de U17.

Zes criteria

In vaktermen hebben we het over 'high-performers' (spelers die goede statistieken hebben) en 'high-potentials' (spelers die veel kwaliteit hebben), waarbij die eerste groep voetballers zijn die in het oog springen. De 'high-potentials' blijven op het eerste zicht onder de radar. Volgens Browaeys moet het scouten anders. "Ploegen moeten kijken naar zes criteria: leiderschap, emotionele stabiliteit, winnaarsmentaliteit, explosiviteit, spelinzicht en lichaamsbouw." Die zes competenties hebben niets te maken met hoe hard iemand op een bal kan trappen, of hoe groot hij is. Het gaat om verborgen talenten die soms de juiste omgeving eisen om tot uiting te komen. "Dat is niet zo makkelijk om door te kijken, maar ploegen zouden dit echt wel moeten doen", besluit Browaeys.

Rode duivels

Het is een erg opvallende vaststelling. Acht van de 25 Rode Duivels die bondscoach Roberto Martinez selecteerde, zijn geboren in de tweede helft van het jaar (vanaf augustus). Dat wil zeggen dat maar één op drie spelers van de kern in het tweede deel van het jaar geboren zijn. Sterker nog, er zijn evenveel spelers die in de eerste drie maanden van het jaar geboren zijn (acht), dan in het hele tweede deel van het jaar. Ter vergelijking: er zijn maar vier spelers in de kern die in de laatste drie maanden geboren zijn (Marouane Fellaini, Christian Benteke, Kevin Mirallas en Michy Batshuayi).

A-kern KRC Gent

Eerlijkheidshalve moeten ook wij toegeven dat de meeste van onze A-kernspelers (21 in totaal) in de eerste helft van het kalenderjaar verjaren. Uiteraard kan de club niet eenzijdig deze tendens zomaar doorbreken.