André "Goldfinger" Bruynings .. een portret

26.04.2019

André Bruynings - alias Goldfinger - was een echt Racing icoon. Het nieuws van zijn overlijden kwam onverwacht. Heel de Racing familie was aangedaan, van de hand Gods geslagen, ... Als je ziet welk eerbetoon in de vorm van reacties verschenen op onze sociale media .. wel dan bleek nog maar eens wat voor een geliefd figuur André was. Gouden handen, een gouden hart en vooral gouden verhalen. De woorden van onze ex-manager Filip Demeyer vatten het mooi samen!

In april 2013 interviewden we de immer sympathieke "masseur". Laten we nog enkele anekdotes oprakelen.

 

Mr Goldfinger ...

In april 2013 begon het artikel met "Onze André is niet meer van de jongste, maar masseert nog vol overgave onze spelers bij aanvang van de trainingen en de matchen. André is een "soigneur" uit de duizend, maar dat is jammer genoeg een uitstervend ras." Jammer genoeg moeten we nu de eerste zin aanpassen. André is niet meer. En dat laat een leegte achter, maar de anekdotes, de verhalen en de herinneringen zullen die leemte opvullen!

Alle spelers die ooit bij onze club speelden, zullen dit beamen. André bezat gouden handen. Dit leverde hem dan ook zijn bijnaam "Mr. Goldfingers" op. Hij wist namelijk precies hoe hij de spelers (en vooral hun benen) moest aanpakken. En dat is geen toeval! André's lichaam produceerde naar eigen zeggen ongewoon veel elektriciteit, wat volgens kenners een ware gave is voor een verzorger.

Van de atletiekpiste naar het massage lokaal ...

"Toen ik in de jaren '50 aan atletiek deed, kwam ik in contact met Gaston Reiff en Marcel van de Wateyne. Zij smeerden mijn benen in met een heel speciale crème. Dit had een ongelofelijk effect op mijn sportieve prestaties. Ik vroeg het recept en ging er collega-sporters mee behandelen (nvdr, want naast gouden vingers heeft André ook een gouden hart). Ik had mijn roeping gevonden". De formule voor de crème kon André al meer dan een halve eeuw geheim houden. Ze heeft hem nog nooit in de steek gelaten. Altijd werd er succes mee geoogst. André vervolgde zijn relaas. "Na een cursus sportmassage van 2 jaar op de Heizel (nvdr, waarvoor hij met brio slaagde) kon ik snel aan de slag bij voetbalclub Daring Brussel. Een heel reeks clubs zou volgen. Ik was achtereenvolgens verzorger bij Daring Brussel, Sporting Lokeren, Aalst en Nazareth. Bij Nazareth mocht ik zelfs mee het gulden boek ondertekenen omdat de ploeg, waar ik verzorger van was, maar liefst 44 matchen ongeslagen was gebleven".

Het Racing hoofdstuk ...

Toen Nazareth hem niet meer kon betalen, werd hij door Mr. Block, toenmalig voorzitter van de Racing en burgemeester van Gentbrugge, aangesproken om naar de Racing te komen. Het zwart-witte hoofdstuk kon beginnen eind jaren '60. Nadien is André wel nog even verdwenen van het Racing-toneel, na een slechte ervaring (het seizoen met trainer Adams in jaren '70) verliet de helft van alle Racing-mensen de club. De super-verzorger kwam bij Latem terecht, waar hij ongeveer 7 jaar lang masseerde. Daarna zei André 5 jaar lang de voetballersbenen vaarwel. Een sabatperiode? Nee hoor, André was gegeerd op het zesdaagse- en wielercircuit. Die hebben zeker nood aan goede 'masseurs'. André's carrière kreeg terug een nieuwe wending toen hij in 1980 opgemerkt werd door Hendry Van der Dussen in de Racing tribune. Hij stapte op hem af en vroeg: "Wa zitte gij hier te zitten? We hebben U nodig in de kleedkamer!". André haalde zijn geheime formule terug boven en ging opnieuw aan de slag bij de Racing.

Sinds 1980 was André ononderbroken "soigneur" van de Racing. Zijn laatste sportieve hoogtepunt was de titel in 2013 .. met Jannes Tant aan het roer. André werd op handen gedragen door de spelersgroep (letterlijk en figuurlijk, zie foto). Ondertussen zag de verzorger ook de jonge garde zijn intrede doen op de Racing. Jongens zoals Bram Van Melckenbeek, Saskia Eeckhoudt en Sven De Maere, moderne sportkinesisten, namen het veldwerk over van de "Pater Familias" van de groep. Pater Familias was het juiste woord, want op de massage tafel werd er veel verteld en had hij altijd een luisterend oor klaar. De laatste jaren ging de gezondheid achteruit bij onze André. Met spijt in het gouden hart moest hij de deur van de kiné-kamer dicht trekken. Hij kwam wel nog supporteren voor zijn favoriete club samen met zijn vrouw Hilda.

Zijn mooiste moment ...

"Gans mijn carrière is een aaneenschakeling van mooie momenten. Ik heb heel wat beroemdheden (sporters) mogen ontmoeten, maar buiten de sport heb ik ook veel mensen gelukkig gemaakt en dat schenkt voldoening." Een anekdote. Op vakantie in Oostenrijk op hotel bij vrienden, kon de eigenares niet stappen zonder wandelstok door pijn in de knie. Het personeel vond dit wel passend, want de eigenares kon ze niet besluipen of onverwacht bespieden want ze verraadde zich altijd via het getikt van de wandelstop. We gaan dat eens oplossen dacht André. Hij nam zijn massage crème ter hand en masseerde de eigenares elk dag tijdens zijn vakantie .. en jawel .. enkele dagen laten liep ze rond zonder wandelstok. Zij gelukkig, het personeel iets minder want gedaan met lanterfanten ..

Een ander mooi moment is wellicht toen hij masseur mocht zijn van een ploeg met BV-vrouwen. Hij glunderde alvast zoals blijkt in de foto reportage hieronder ...

Bedankt André ...

Het eerbetoon op de sociale media is indrukwekkend. Spelers van vroeger en nu, fans van toen en nu, .. iedereen heeft lovende woorden over André.

Een Racinger in hart en nieren!

Een gouden hart!

Uniek!

Een trouwe supporter.

We gaan je missen! Bedankt voor alles!

 

Uitvaart ...

De uitvaartplechtigheid heeft plaats in het crematorium Westlede, Smalle Heerweg 60 te Lochristi op donderdag 2 mei om 15u.

Foto's en video's

Downloads: