Eindstand SC Eendracht Aalst - K. Racing Club Gent (11.05.2017)

Clubs

1 - 0
Datum:
11.05.2017
Matchtype:
Eindronde

De Ratjes verloren na een meer dan verdienstelijke wedstrijd met het kleinste verschil op het veld van de Vlaamse promotie kandidaat SC Eendracht Aalst. Een jong Racing had het in de aanvangsfase lastig met een gretig Aalst, maar herstelde ook snel. Pogingen van Diallo en Elewaut werden gekeerd door Van Den Noortgaete. Onze jongens kregen vertrouwen in het 2e kwartier en doelman Maes kon rustig toekijken. Pas met de rust in zicht noteerden we terug doelgevaar. Een schot van Marmitte stierf op de rug van kapitein Joos. De Ratjes prikten geregeld tegen, maar de finesse ontbrak bij de laatste pas tot vlak voor de koffie. Aalsters balverlies werd ei zo na afgestraft door het duo Diallo-Elewaut, maar onze topschutter miste zijn deviatie. Na de pauze vond De Rock het zijnet, maar waren het vooral de Ratjes die voetballend best voor de dag kwamen. Het geloof in een stunt nam toe en je zag de nervositeit toenemen bij de Ajuinen. En op het moment dat je denkt dat de match in je voordeel kan kantelen, sloeg Aalst toe. De ingevallen Van Tricht bediende De Rock, die met een enig mooie volley de ban brak. Maes was kansloos op deze uithaal. Een zucht van opluchting bij de thuisploeg die nu kon speculeren op de tegenaanval. Racing coach Van Opstaele speelde nog alles of niets. De Ratjes probeerden wel, maar konden Van Den Noortgaete niet in verlegenheid brengen. Aan de overzijde was Maes nog attent op pogingen van Van Tricht en Yala Lusala. Een zucht van opluchting bij de thuisploeg volgde op het eindsignaal en dat is toch wel een mooie pluim op de hoed van de jonge Racingers, waarvan 7 basisspelers uit de vorige onderlinge confrontaties niet aan de match gestart zijn of inzetbaar waren! Proficiat aan de groep voor deze toch wel mooie epiloog aan het seizoen. Gespeeld, gestreden en met eer verloren. Proficiat aan SC Eendracht Aalst. Verdiende zege, na een aangename match door 2 ploegen die positief voetbal brachten! We wensen hen alle succes toe in de halve finale op KSK Hasselt.

 

Verslag

SC Eendracht Aalst is niet alleen een ploeg met een rijke traditie en achterban, maar ook een ploeg die hunkert naar de glorieperiode in het betaald voetbal. Vorig seizoen waren ze al dicht bij de promotie, maar liep het fout tegen UR La Louvière-Centre in de halve finales. Dit jaar is de ploeg sterker geworden, vooral gekneed door vakman Tom De Cock, die Aalst tot een geoliëde machine maakte. Dat ervaarden de ratjes aan den lijve in februari toen Aalst overtuigend met 0-3 kwam winnen in Oostakker. Op het einde van het seizoen liep het wat stroever voor de Ajuinen met 4 nederlagen in de laatste 6 matchen, maar afgelopen weekend bewezen ze in topvorm te verkeren, want ze overklasten in de 1e ronde van de eindronde Winkel Sport op een barslecht veld met droge 0-4 cijfers. De Ratjes waren dus gewaarschuwd en wentelden zich terecht in de rol van underdog. Met recht en rede want in vergelijking met de vorige onderlinge duels waren er 5 basisspelers niet inzetbaar, 2 andere (Deschacht en Notteboom) startten op de bank. Aalst daarentegen startte met zijn sterkste basiself. Racing coach Van Opstaele koos nagenoeg voor dezelfde basiself die op de slotspeeldag KRC Harelbeke klopten met 2-0. Enkel Berghmans verdween naar de bank ten voordele van Leemans. Geen De Bruycker (knie), Van de Geuchte (knie), Ly (achillespees), Blancke (patellapees), Benhmadouch, Remue, .. Wisselspelers: De Boever, Notteboom, Berghmans en Deschacht.

De inzet van deze match was duidelijk: een plekje in de halve finale van de eindronde, waar er dan met heen- en terugmatchen over kwalificatie beslist ging worden. De tegenstander was reeds gekend: KSK Hasselt, de 13e uit Ama-1. De gemiddelde leeftijd van de Ratjes bedroeg 21.7j, bij de Ajuinen was dit 23.7j .. jeugdigheid troef dus. De aftrap werd gegeven door Björn De Wilde, ex-Aalst en ex-jeugd Racing. Het Pierre Cornelis stadion liep op een donderdagavond aardig vol voor dit duel.

De thuisploeg begon bijzonder gretig aan de wedstrijd en greep onze jongens direct bij de keel. De Rock kon met de hiel de bal niet in doel verlengen (3’). 2 minuten later werd Mitu diep gestuurd, maar een attente Maes neutraliseerde het gevaar (4’). De ouderdomsdeken bij de thuisploeg, Van Hoevelen (33j) pakte uit met een hard schot dat nipt naast de kooi van Maes verdween (5’). Aalst zette duidelijk druk en probeerde de jonge Ratjes vroeg op achterstand te plaatsen. Gelukkig luwde de storm na 10 minuten, mede doordat onze jongens ook de duels begonnen te winnen en dus wat meer grip op de bal kregen. In de 11’ volgde de eerste voldragen Racing aanval. Mendoza, centraal uitgespeeld, zette een aanval op, die via veel stations bij Elewaut kwam op links.Onze topschutter kon zich op zijn flank doorzetten, sneed naar binnen en speelde in op Vandekerckhove, die op de penaltystip met rug naar doel slim achteruit kaatste. Diallo kwam aangesneld maar kraakte zijn schot. Van Den Noortgaete ging goed plat (11’). Die kans gaf onze Ratjes vertrouwen. De bal werd goed in eigen ploeg gehouden, maar de diepgang ontbrak. Ook bij Aalst liep het stroef. Ze probeerden telkens hun snelle voorlinie in stelling te brengen maar onze verdediging gaf geen krimp. Kleine foutjes werden vaak in het nadeel van Aalst gefloten en dat wekte frustratie op bij het thuispubliek. In het 2e kwartier waren het vooral stilliggende fasen die voor de thuisploeg voor gevaar moesten zorgen. De Rock werd even vergeten aan de 2e paal op een doorschietende hoekschop, maar zijn deviatie ging naast (19’).Eén minuut later pakten de Ratjes uit met een snedige tegenprik. Elewaut zocht het duel op, sneed naar binnen en trapte goed, maar niet goed genoeg om de ervaren Van Den Noortgaete te kloppen (20’). De dreiging voor doel bleven schaars. De Rock kon geen richting geven aan een kopbal (21’) en Elewaut kon zich wel doorzetten, maar werd in de tang genomen door 2 Aalsterse verdedigers alvorens hij kon afdrukken (29’). Het balbezit was voor de thuisploeg maar daar bleef het bij. In de 34’ zorgden de Ratjes voor een snelle omschakeling, maar de laatste pas van Vandekerckhove was niet goed op Elewaut, die anders alleen op doel af kon (34’). Man in vorm bij Aalst, Yala Lusala, had zich nog niet laten gelden. Tot in de 40’, maar zijn poging uit de draai ging over doel, overigens ook getrapt vanuit buitenspelpositie. En dan leken de Ratjes toe te slaan. Balverlies van Marmitte aan Diallo leidde een grote kans in. Diallo werd weggestuurd na een één-twee met Elewaut. Hij sneed de rechthoek in en legde de bal panklaar voor de goed gevolgde Elewaut, maar die mislukte zijn deviatie ter hoogte van de kleine rechthoek volledig waardoor de bal naast het doel ging (45’). Dé kans voor de Ratjes, die nog even moesten bibberen op 2 hoekschoppen, maar toch met een 0-0 de rust in trokken. Ruststand: 0-0. Na een furieuze start was de thuisploeg toch wat teruggezakt en hielden de Ratjes eigenlijk vlot stand.

Na de pauze begon Aalst veel behoedzamer. Toch was het eerste kans toch voor hen. De Rock mikte na een persoonlijke actie in het zijnet (49’). Aan de overzijde zorgde Elewaut voor dreiging. Zijn grondscherende voorzet ging rakelings voorlangs (50’). Het was zoeken voor de thuisploeg, die het op het middenveld moesten afleggen tegen Caryn en Welvaert. Ook achterin waren onze jongens baas. Veel verloren ballen bij Aalst zorgden voor zenuwachtigheid bij hen. Ze vonden de oplossing niet om de Racingers te ontwrichten. Diarra probeerde dan vanop afstand, maar de bal ging naast (63’). Ook een kopballetje van Mitu kon Maes niet verontrusten. De Ratjes kregen meer en meer geloof in ee nstunt en trokken dan ook gezwinder in het offensief. Het doelgevaar bleef echter uit. Aalst coach De Cock zag dat er iets moest veranderen en bracht Van Tricht (66’). En die liet zich meteen opmerken. Hij dropte een vrije trap in het pak, die half ontzet werd door de Ratjes. Het leer kwam terug bij Van Tricht, die nu wel een medemaat vond. De voorzet scheerde rakelings over de kruin van Deceuninck. De Rock was niet verrast en nam het leer in één tijd op de slof. Maes was kansloos op deze mooie uithaal. 1-0 in de 68’ en het stadion ontplofte. Aalst had de voorsprong beet. De Ratjes waren evenwel niet van plan zich nu in te graven. Racing coach van Opstaele koos voor het offensief. Michiels, die een heel sterke match speelde, ging naar de kant voor Notteboom, die voor extra aanvallende impulsen moest zorgen. Achterin gingen we met 3 spelen. Gevolg is dat er wel ruimte komt. Aalst probeerde daar snel van te profiteren, maar Mitu besloot na een ren naast (73’). 3 minuten later moest Maes eigenlijk een eerste maal in de 2e helft tussenkomen. Met een knappe reflex hield hij Yala Lusala van een treffer. De defensie ruimde vervolgens op (76’). Met Berghmans en Deschacht voor resp. Deceuninck en Leemans gooiden de Ratjes hun laatste troeven op tafel. Alles of niets .. De Ratjes probeerden verzorgd te blijven opbouwen, kregen enkele goede center mogelijkheden, maar doelman Van Den Noortgaete heerste in de kleine rechthoek. De tijd tikte weg en Aalst leek de match dood te maken. Toch bleven de Ratjes zoeken, maar de power ontbrak. Elewaut schilderde een vrije trap nog in het pak, maar meer dan een corner haalden de Ratjes er niet uit. De ingevallen Baras kreeg in de 90’ nog een kans, maar kraakte zijn schot volledig. Na 3 minuten blessuretijd eindigde het seizoen voor de Ratjes.

De Aalsterse fans kon opgelucht ademhalen. Hun ploeg plaatste zich voor de halve finales. Proficiat. Het was een verdiende zege voor de thuisploeg, maar ze hebben er harder moeten voor werken dan ze misschien gedacht hadden. En dat is de verdienste van de ratjes, die hun huid duur verkocht hebben en toch wel hun kans gegaan zijn. Het verschil in ervaring en klasse heeft het gehaald, maar bij wijlen hebben de Ratjes mooi voetbal gebracht, gekoppeld aan een verzorgde opbouw. Het was een mooie afsluiter van het seizoen. Een pluim voor de youngsters, die ook in deze omstandigheden complexloos speelden. Het was voor iedereen (supporters incluis) een mooie ervaring om deze partij te mogen spelen.

 

Slotwoord

We wensen SC Eendracht Aalst alle succes toe in hun jacht op de promotie naar 1e Amateur. De halve finale wordt bevolkt door Aalst, K OLSA Brakel, RFC Luik en KSK Hasselt. Inderdaad, geen enkele deelnemer meer uit de B-reeks. Aalst trekt eerst naar KSK Hasselt op zondag 14 mei en hoopt woensdag 17 mei de klus thuis af te maken om zo door te stoten naar de finale.

Tot slot wensen we alle Racingers die de club verlaten veel succes toe in hun nieuwe uitdaging. Bedankt voor de vele matchen, de schitterende momenten, zowel op als naast het veld. Er volgt nu een rustperiode. Tijd om te ontspannen en vanaf juli wordt er terug opgebouwd naar hopelijk een knal seizoen!

 

Wedstrijdinfo

KRCG: Maes – Joos (K) – Mendoza – Michiels (72' Notteboom) – Deceuninck (77’ Berghmans) – Leemans (80’ Deschacht) – Vandekerckhove – Elewaut – Welvaert – Diallo – Caryn

Invallers: De Boever

Doelpunten: 1-0 SCEA (De Rock) (68’)

Geel: Vandekerckhove en Michiels

Rood: niemand

Media: