Eindstand Royal Stade Brainois - K. Racing Club Gent (19.08.2018)

Datum:
19.08.2018
Matchtype:
Beker

Met een mooie affiche volgende week tegen Tubeke (1B) in het vooruitzicht stond er voor onze Ratjes een interessant bekerduel op het programma tegen Stade Braine (3de Amateurklasse), maar na een nederlaag het kleinste verschil is de vierde ronde dit jaar onze eindhalte in de Croky Cup. De stugge thuisploeg toonde veel agressiviteit en speelde goed georganiseerd. Na de vroege en vooral vermijdbare 1-0 konden we daar zelf gewoon te weinig tegenover zetten om aanspraak te maken op meer. De kwalificatie van de Henegouwers is dus zeker niet onverdiend. De Ratjes probeerden nog wel in het slotkwartier en gingen ook beter voetballen na de inbreng van Caryn en Wymeels, maar al bij al waren we te weinig gevaarlijk. 

Kevin Frans stond opnieuw in doel. Raf Leemans en Niels Elewaut - allebei licht geblesseerd - moesten in extremis afhaken. Daardoor waren er flink wat wijzigingen in het elftal: Jonas De Pauw stond in de punt van de aanval met Jorgo Waeghe in steun. Steve Bael (rechts) en Michiel De Bruycker (links) namen de flanken voor hun rekening. De bankzitters vandaag waren: Casper De Schampheleere, Gilles Michiels, Bjorn Caryn en Jonah Wymeels

Een bekeravontuur in WalloniĆ« is nooit een plezierreisje, en al zeker niet als je weet dat je een stugge tegenstander mag verwachten die op een klein en smal terrein weinig ruimte laat om te voetballen. Scherp aan de match beginnen is in zo'n geval de boodschap. Helaas, we waren nog geen minuut ver en de 1-0 stond al op het bord: Mohammed Jabar verloor de bal en Crauwels stuurde Vanhorick meteen diep en die aarzelde niet. Kevin Frans was kansloos. De vlam sloeg meteen in de pan bij de thuisploeg. Braine was baas in de openingsfase: Vanhorick kreeg nog een kopkans, maar de bal ging over het doel. Een gevaarlijke fase in de tiende minuut: Kevin Frans en Brian Vercruysse aarzelden iets te lang bij een diepe bal, onze doelman trapte het leer tegen Vercruysse, maar Samuel Davies was alert om tijdig weg te werken. 'Racing' probeerde wel om de match in handen te nemen en het zocht naar een opening: eerst was er Waeghe met een actie op links, maar hij kon niet uithalen. Even later was er een goeie diepe bal van Vercruysse, maar Waeghe besloot naast. Als je op verplaatsing moet bij een Waalse ploeg dan weet je dat niks cadeau krijgt. Er werd flink strijd geleverd voor elke bal. De thuisploeg speelde op het scherp van de snee, soms zelfs op het randje. Maxime kwam goed weg na een zware tackle op Seppe De Langhe. Stade Braine had z'n mannetjes goed geposteerd en het voetbalde enthousiast, 'Racing' probeerde wel, maar de opbouw was of slordig of te traag. Op de twintigste minuut was er een goeie omschakeling van de thuisploeg: Cochez veroverde de bal, Vanhorick kon David Franck lanceren op rechts, maar doelman Kevin Frans was heel attent met een goeie redding. Op het halfuur was er dan toch meer dreiging van onze Ratjes: een goeie combinatie tussen Waeghe, De Langhe en  Steve Bael, maar hij vond geen gaatje om te schieten. Het gevaar was geweken. Kort nadien was er opnieuw een mogelijkheid, met een goed schot van Diego Van Wingen dat maar net naast ging, na goede voorafgaande actie tussen Bael en De Langhe. De beste kansen vielen te noteren vlak voor de rust: een combinatie tussen Jabar en De Langhe bracht Jonas De Pauw in schietpositie, maar de doelman had geen problemen met zijn schot. Even later kwam Michiel De Bruycker met wat geluk in balbezit na een aarzeling in de thuisdefensie. Maar hij kon de bal niet echt goed meenemen en daardoor ook niet goed uithalen. Dit was Ć©cht een goeie kans om te scoren. We gingen rusten met een 1-0 achterstand. 

Trainer Jannes Tant voerde een aantal positiewissels door na de rust: Waeghe kwam in de punt van de aanval, De Bruycker ging op 10 spelen. Bael op de linker- en De Pauw op de rechterflank. Maar echt fel wijzigde het spelbeeld niet. De Ratjes probeerden wel - Vercruysse en De Backer deden er alles aan om het vuur weer aan te wakkeren -  om ten aanval te trekken, maar de overtuiging ontbrak. Op het uur waren de Henegouwers nog twee keer gevaarlijk: eerst knalde Deliboyraz maar net naast en even later ging de kopbal van Crauwels op de paal. Tant greep in met een dubbele wissel: De Pauw en Jabar gingen naar de kant en Bjorn Caryn en Jonah Wymeels kwamen in de ploeg. Racing schakelde een versnelling hoger, Caryn bikkelde op het middenveld en we wonnen vaker de duels en er kwam ook meer dreiging in de zone van de waarheid. In de 69ste minuut kon Waeghe voorzetten vanop links, maar de kopbal van Bael miste kracht en precisie. In het slotkwartier kwam Gilles Michiels nog in de plaats van De Langhe, onze Ratjes speelden powerplay en gingen nu vol op zoek naar de gelijkmaker. Op een corner kopte De Backer maar net naast. Even later was er De Bruycker, tot dan weinig gevaarlijk, die uitpakte met een goeie actie, Van Wingen met de doorsteekpas tot bij Jorgo Waeghe, maar zijn schot was overhaast. Dit was een prima mogelijkheid. De thuisploeg voelde de druk en Steve Bael kon zich in de slotfase nog doorzetten op de rechterflank, maar doelman Debauque was heel attent. In de ultieme slotfase - met De Backer mee in de vuurlinie - waren er nog wat gevaarlijke fases voor doel, maar de thuisploeg hield stand. 

De 1-0 nederlaag op het veld van Stade Braine is toch een beetje zuur. Door de vroege en vermijdbare tegengoal hebben we ons tegen een stugge tegenstander zelf een beetje in de problemen gewerkt. De Henegouwers speelden bovendien viriel - ze pakten maar liefst zeven gele kaarten - en erg compact en wij toonden dan weer wat te weinig agressiviteit en creativiteit en we waren vooral te weinig gevaarlijk voor doel. De uitschakeling in de CrokyCup is toch wel jammer, vooral omdat er met Tubeke (1B) volgende week, een mooie affiche op het programma stond. Vandaag is opnieuw gebleken dat er nog werk aan de winkel is voor de ploeg van Jannes Tant om klaar te zijn voor de competitiestart. De afwezigheid van Elewaut en Leemans zijn zeker en vast 'verzachtende omstandigheden', maar de thuisploeg toonde zich op sommige momenten gewoon alerter en snediger, ging vol de strijd aan in de duels en was ook gevaarlijker en dan is hun kwalificatie zeker niet onverdiend.