Eindstand KFC Mandel United - K. Racing Club Gent (26.10.2019)

Clubs

1-2
Datum:
26.10.2019
Matchtype:
Competitie
Scheidsrechter:
Hannes De Couvreur

Op bezoek bij concurrent Mandel United behaalde Racing gisteren een onverhoopte, maar mooie en verdiende 1-2 overwinning, met goals Ufuk Ucak op het half uur en de winnende treffer van Niels Elewaut net na de pauze.

Stef De Backer, sterkhouder in onze defensie, moest geschorst toekijken. Brian Vercruysse was wel voldoende hersteld en verscheen meteen aan de aftrap, zo viel de jonge Indy Van Volsem deze week net naast de selectie. Coach Jannes Tant wijzigde zijn ploeg op een aantal posities en begon in een 3-5-2 opstelling aan de match. Ufuk Uçak en Allan Luvevadio moesten voor het gevaar zorgen, Niels Elewaut en Kevin Hebbelinck namen de flanken voor hun rekening en Bram Leroy, Seppe De Langhe en Raf Leemans speelden in de driekhoek op het middenveld. En we begonnen met drie achterin: Samuel Davies, Brian Vercruysse en Sascha Besliaha en Kevin Frans uiteraard in doel. Bankzitters waren: Bjorn Caryn, Victor Vankerckhoven, Victor Zapata en Casper De Schampheleere.

Mandel United begon het best aan de partij, al hielp Vercruysse wel een beetje toen hij net wat te lang aarzelde, Beyens kon de bal verorveren en zich doorzetten, maar zijn schot werd goed afgeblokt door een alerte Kevin Frans. In de corner die daarop volgde kon Vancraeyveldt goed koppen, maar Kevin Frans reageerde goed. De thuisploeg had vaak de bal en kon regelmatig dreigen. In de 7e minuut kon Clyncke goed naar binnenkomen vanop de rechterflank, hij kreeg iets te veel tijd en ruimte om te schieten, maar zijn schot ging nog ver naast. In de 10de minuut kon Racing een eerste keer gevaarlijk tegenprikken: Allan Luvevadio nam de bal meteen op de slof, maar zijn schot was wat gekraakt en week af in hoekschop. Op het kwartier was het opnieuw de thuisploeg die voor gevaar kon zorgen: eerst kon Clyncke een corner afdwingen, maar Mulliez was bij de tweede paal te verrast om te kunnen scoren en liet de bal zomaar voorbijgaan. De gevaarlijkste fase tot dan toe kwam er in de 17de minuut, toen de snelle Ruben Pyck binnendoor ging, hij schoot goed en hard, maar de redding van Kevin Frans was prima. De thuisploeg toonde zich telkens gevaarlijk op stilstaande fases en we kwamen goed weg toen Van Marcke – helemaal vrij – niet in doel kon koppen op die corner. Op de 27ste minuut was er bijna identieke fase, met opnieuw een grote kopkans en alweer was het Van Marcke die de kans kreeg om te koppen, maar zijn bal ging op de lat. De Ratjes waren nu écht gewaarschuwd en roken plots hun kans. Er volgde een snelle omschakeling, Bram Leroy speelde bal goed en slim binnendoor tot bij Ufuk Ucak en hij bleef erg koelbloeding en kon het mooi afmaken, bij de eerste echt grote kans stond het meteen 0-1 voor onze Ratjes.

Lang duurde de vreugde niet, want Mandel United was al een paar keer gevaarlijk geweest op stilstaande fases, en bij een volgende corner was het Vancraeyveldt die mooi kon binnenkoppen aan de eerste paal: 1-1. Ondertussen had coach Tant tactisch omgeschakeld van een 3-5-2 naar een 4-3-3, met Raf Leemans in het hart van de defensie. Ruim vijf minuten voor de rust speelde de thuisploeg slordig achteruit en bijna kon Niels Elewaut profiteren, hij kon zich goed doorzetten op de linkerflank, maar zijn schot werd nog net op tijd onschadelijk gemaakt. En dan was er een belangrijke fase, net voor de rust: Niels Elewaut met de actie in de 16m, zijn bal ging op de hand van een verdediger van de thuisploeg, maar scheidsrechter Couvreur zag er géén strafschop in. Veel protest bij de Ratjes, maar in de fase die volgde kreeg Verspeeten plots iets te veel ruimte om te schieten, zijn bal ging maar net naast de paal buiten. Twee gevaarlijke fases binnen de minuut, maar we gingen rusten met een 1-1 stand.

Onze Ratjes kwamen vroeg uit de kleedkamer en begonnen heel gemotiveerd aan de tweede helft. Er was ook meteen gevaar toen Niels Elewaut kon doorgaan op de linkerflank, hij kon draaien en schieten, maar zijn schot werd nog afgeweerd in corner. Maar een minuut later was opnieuw een goeie aanval: Bram Leroy gooide de bal voor doel, Allan Luvevadio veerde hoog op aan de tweede paal en kopte de bal terug en Niels Elewaut kon de bal nog met de punt van de schoen binnenduwen, 1-2 vlak na de rust, een betere start konden we niet nemen. Racing was nu duidelijk baas en nog geen minuut later kreeg opnieuw Elewaut een kans, maar doelman Laleman kon redding brengen en weerde de bal af in hoekschop. Ook daar bleven we dreigend, want Brian Vercruysse kopte staalhard, maar de bal ging maar rakelings over en naast de kruising buiten. De thuisploeg bleef aardig voetballen en stak nog een tandje bij, op zoek naar de gelijkmaker. Bailey kwam telkens mee oprukken op zijn linkerflank en kon de bal gevaarlijk voor doel brengen tot bij de gevaarlijke Kristof Verspeeten, ex-Racing Gent. Hij nam de bal goed aan, draaide kort en knalde meteen op doel, maar zijn bal hobbelde naast de verste paal buiten. Spelmaker Daan Debouver speelde opnieuw een sterke partij voor de thuisploeg en iets voorbij het uur kon hij een goeie actie opzetten, maar hij ging dan makkelijk neer in de 16m en ook deze keer zag scheidsrechter Couvreur er geen strafschop in. Ook zonder sterkhouder Stef De Backer stond er een goed defensief blok bij de Ratjes en we keerden de aanvalsgolven van de thuisploeg. In de 72ste minuut gooide de thuisploeg de bal voor doel tot bij Verspeeten die gevaarlijk stond opgesteld aan de tweede paal, maar zijn kopbal ging naast. In de 79ste minuut was er opnieuw een goeie actie van alweer Daan Debouver, maar Kevin Frans was bezig aan een sterke match en keerde het gevaar. De match werd nu een tactisch steekspel tussen beide coaches. Racing kon goed standhouden én vooral ook af en toe goed tegenprikken: in de 80ste minuut was er een goeie, collectieve aanval, want via Ufuk Ucak en Sacha Besliaha kwamen we in de zone van de waarheid. Invaller Victor Zapata deed een prima loopactie naar de rechterkant, maar zijn knal ging op de paal. Jammer, dit had de 1-3 kunnen zijn. De match verliep nu razend spannend, want in de fase onmiddellijk erna mocht Kristof Verspeeten alleen doorgaan – vanuit buitenspelpositie – maar Samuel Davies toonde zich beresterk en kon nog net op tijd de meubelen redden. Dat was een zeer gevaarlijke fase! In de ultieme slotfase kreeg Bram Leroy nog een applauswissel tegen zijn ex-ploeg en Vankerkhoven mocht nog de match volmaken om de volle buit mee naar Gent te nemen. De ref liet lang over spelen door de vele wissels, maar in de ultieme slotfase was er nog één goeie kans voor onze Ratjes: Victor Zapata met de goeie aanname, hij kon draaien en schieten, maar er was alweer een prima redding van doelman Laleman.

Conclusie? Dit was misschien een onverhoopte, maar vooral een heel knappe zege, tegen een toch wel sterk Mandel United. Laat ons ook niet vergeten dat moesten aantreden zonder sterkhouder De Backer achterin, maar de organisatie zat andermaal goed en Racing speelde als een sterk collectief blok. Mandel United kreeg inderdaad een aantal echt goeie kansen in de eerste helft, vooral via een aantal stilstaande fases, maar Racing speelde gewoon slim en toonde zich deze keer wel efficiënt. Uçak was vaak sterk aan de bal en was ook beslissend en Elewaut kon ook opnieuw een bepalende rol spelen. Bij beide ploegen was er één betwiste fase in het strafschopgebied, maar Racing speelde vooral heel sterk bij het begin van de tweede helft. Op de sociale media noemde Mandel United onze overwinning onverdiend, maar als je zoals onze Ratjes op de juiste momenten kunt scoren en ook in de tweede helft vaak kunt blijven dreigen na de voorsprong én bovendien ook goed kunt standhouden tegen de aanvallen van de thuisploeg, dan vonden wij onze zege wél verdiend. Wij hebben gewoon een volwassen wedstrijd gespeeld. Door deze zege bij rechtstreeks concurrent Mandel United zetten we nu wat extra druk op Knokke FC dat vanmiddag nog speelt op Gullegem. En zo maken we trouwens nog altijd kans op die eerste periodetitel. Als Harelbeke vanmiddag kan winnen tegen KSCT Menen doen ze trouwens ook nog volop mee voor het periodekampioenschap, en ook KSV Oudenaarde, dat aan een sterke reeks bezig is. Proficiat Ratjes met deze knappe overwinning!

 

Ploeg:

Kevin Frans – Brian Vercruysse – Samuel Davies – Seppe De Langhe (46’ Bjorn Caryn)  – Bram Leroy (87’ Victor Vankerkhoven)  – Raf Leemans – Kevin Hebbelinck – Niels Elewaut – Allan Luvevadio (69’ Victor Zapata)  – Sascha Besliaha – Ufuk Uçak.

 

Goals:

31’ 0-1 Ufuk Uçak; 33’ 1-1 Indy Vancrayveldt en 46’ 1-2 Niels Elewaut

Geel:

89’ Raf Leemans