Eindstand K. Racing Club Gent - UCE Liège (12.08.2018)

Datum:
12.08.2018
Matchtype:
Beker

De Ratjes bekeren verder na een 2-0 overwinning tegen een moedig UCE Liège. Een felle start werd niet beloond met een doelpunt (en penalty), waarna de Ratjes domineerden zonder veel doelkansen af te dwingen. Bij de kansen die wel gecreëerd werden ontbrak er telkens iets om de bezoekende goalie Santamaria te verrassen. Doelman De Schampheleere kon rustig toekijken in de eerste helft. Weinig kentering in het spelbeeld in de 2e helft. De Ratjes hadden de bal, maar ook weinig inspiratie om er iets mee aan te vangen. Het PGB-stadion schrok op toen op het uur Grava en Abdoulaye 2 mooie kansen voorgeschoteld kregen. Racing coach Tant zorgde voor vers krachten en enkele positiewissels, waardoor er schwung in het elftal kwam. Twee klassenflitsen later stond de stand plots 2-0 na fraaie treffers van Elewaut. De veer was gebroken bij de moedige Luikenaars. Onze jongens kregen nog een aantal goede mogelijkheden om de score verder uit te diepen. Ze speelden ook meer bevrijd en lieten toch fraaie aanvallen optekenen. Gescoord werd er echter niet meer. Met een zuinige 2-0 bereikten we zo de 4e ronde van de beker waar we verrassend de verplaatsing moeten maken naar Braine en niet naar Couvin-Mariembourg.

Verslag 

UCE Liège leeft de laatste jaren op een wolk want 2 promoties in 3 seizoenen en nu voor het eerst in hun bestaan doorstoten tot de 3e ronde van de Beker van België, zijn hoogtepunten voor deze Spaanse getinte club. Een nieuwe stunt zou hen wellicht eeuwige roem bezorgen .. De Ratjes waren dus gewaarschuwd. Racing coach Tant hoopte dat zijn groep opnieuw een stap voorwaarts kon zetten. Een ronde verder bekeren was het absolute doel. Tant kon geen beroep doen op Ly (blessure) en Thiriaux (gestopt met voetballen wegens werk) en liet dezelfde opdraven die in Bree de kwalificatie afdwongen. De Pauw was dan weer definitief toegevoegd aan de kern. De Schampheleere kreeg zijn kans in het doel. Wisselspelers: Van Wingen, Wymeels, De Pauw en Frans.

De temperaturen neigden opnieuw tegen de 30° graden, maar ondanks de snikhete, droge zomer lag de grasmat er in het PGB-stadion piekfijn bij. Als je daar niet kan op voetballen, dan weten we het ook niet. Onze jongens begonnen - net als in Bree - gezwind aan de partij en drukten de bezoekers meteen tegen de eigen rechthoek. Elewaut was de auteur van de eerste doelpoging, maar die verdween over (1'). Even later pakten de Luikse goalie uit met een rare interventie toen hij de bal wegbokste i.p.v. te klemmen randje rechthoek. Waeghe kreeg het leer, maar zijn lob kopbal miste kracht om de terugkerende doelman te verschalken (4'). UCE Liège liep rood aan in de beginfase en kregen geen voet in het spel. Bael kon zich goed doorzetten, dribbelde zich in de rechthoek en werd daar omvergeduwd. Iedereen zag het behalve de ref (9'). Het offensief stokte op het kwartier. Er was veelvuldig balbezit, maar de slordigheden namen toe. Dominantie met grote D werd dominantie met kleine d. Door de slordigheden bleven ook de echte doelkansen uit, want er waren voldoende mogelijkheden om de Luikenaars pijn te doen. De dribbelvaardige Derwael, vorige week nog goed voor een treffer, prikte de enige counter zwakjes in de handen van een tot dan toe werkloze De Schampheleere (22'). De match verwaterde. De Ratjes hadden weinig inspiratie om het blok van de tegenstander onschadelijk te maken. Die bleven gemotiveerde alle duels aangaan en ook vaak winnen. Een plaatsbal van De Bruycker kon Santamaria niet verontrusten (30'). En toen Waeghe de bal ontfutselde, leek hij Bael solo op weg te zetten naar Santamaria maar Soumahoro hield onze flankspeler in extremis af (32'). De match zat in het 3e kwart vreemd genoeg helemaal op slot .. en de sleutel leek zoek. Bael probeerde het nog met een grondscherend schot, maar Santamaria redde in 2 tijden. Ruststand: 0-0, goed gestart maar dan weggedeemsterd. Te veel jongens bleven onder hun niveau.

Wie een kentering verwachtte in de 2e helft, kwam toch bedrogen uit. We zagen hetzelfde spelbeeld. De Ratjes hadden de bal, maar het tempo lag te laag om voor verrassingen te zorgen. UCE Liège hield (vlot) stand. En hoger verder de klok tikt, hoe linker het werd. In de 59' kregen de Ratjes een uitgelezen kans via een stilstaande fase, maar de trap van Leemans verdween in de armen van doelman Santamaria (59'). En plots doken 3 Luikenaars op in de Racing rechthoek. Grava kreeg de bal op een presenteerblaadje maar Vercruysse gooide zich met gevaar voor lijf en leden in de baan van het schot .. en redde zo knap (60'). De bezoekers geloofden in een stunt want nauwelijks 30 seconden later kreeg de kleinste man op het veld - Abdoulaye - de bal op de knikker en buffelde die rakelings langs de verkeerde kant van de paal. De goede kant voor de Ratjes (61'). Racing coach Tant greep in en dropte vers bloed in de ploeg met De Pauw en Van Wingen (voor De Bruycker en Zabar Jada). Hij voerde ook wat positiewissels door. Meteen kwam er schwung in het elftal, mede door een gretige De Pauw. De vlam sloeg in de pan en plots kwamen de Ratjes terug opzetten. De eerste golven werden nog afgeslagen, maar toen dribbelde Elewaut zich, op aangeven van Van Wingen, mooi vrij in de zestien en knalde overhoeks de 1-0 binnen (65'). En nu ging het vlot en snel. Waeghe voelde zich in zijn sas op de nummer 10 positie. Hij lanceerde eerst Elewaut en sloot toen goed bij. De knal ging naast (66'). 2 Minuten later verstuurde Leemans een vintage lange bal op De Langhe, die haalde de achterlijn en vond klaarkijkend Bael, die oog in oog met de doelman echter als verliezer uit de strijd kwam (68'). UCE Liège zag nu sterretjes en daar profiteerde Elewaut optimaal van. Leemans bracht de bal perfect in de loop van Elewaut en die werkte fraai af. 2-0 in 69'. De opdracht leek volbracht, want de veer was gebroken bij de moedige bezoekers. Die claimden nog een penalty maar de ref gaf Abdoulaye echter geel voor schwalbe. Het voetbalde een heel stuk makkelijker nu. Waeghe verdeelde goed en plots lieten onze jongens heel mooie acties optekenen. Ook de ingevallen Wymeels en Van Wingen waren vaak bij de acties betrokken. Tot doelpunten kwam het niet, maar de intenties waren er wel. De grootste kans was nog voor Elewaut, maar die stifte zijn hattrick over de lege kooi van Santamaria (88'). Veel extra tijd kwam er niet bij en met een zuinige zege werd de kwalificatie voor de 4e ronde in de beker afgedwongen. Eindstand: 2-0.

Makkelijk was het niet voor onze jongens, die lang de inspiratie en drive misten om de rode muur te ontgrendelen. Eens de treffer viel, lukte alles veel beter, kwamen de passen aan en lukten de acties. Hoe dan ook blijft er heel wat werk aan de winkel en moeten de jongens een constanter (en hoger) niveau halen. Komend weekend wacht een verplaatsing voor de beker. Ronde 4 .. dat is al een tijdje geleden.  

 

Volgende match

Zondag 19/08/2018(?) trekken de Ratjes naar Stade Brainois (AMA-3) dat verrassend RES Couvin-Mariembourg met 0-1 versloeg. Afspraak om 16u00. Supporters op post!

Adres: Stadion Sans Fond, Avenue du stade 1, 7090 Braine-Le-Comte

 

Wedstrijdinfo

KRCG: De Schampheleere – De Backer (K) – Vercruysse – Davies – De Langhe (75' Wymeels) – Leemans – Elewaut – De Bruycker (61' Van Wingen) – Bael – Waeghe – Jabar Zada (61' De Pauw).

Invallers: Frans

Doelpunten: 1-0 Elewaut (65') en 2-0 Elewaut (69')

Geel: niemand

Rood: niemand

 

Media: