Torhout 1992 KM

Stamnummer:
00822
Clubkleuren:
Groen – zwart – groen
Adres:
De Velodroom - Bruggestraat 29 - 8820 Torhout
Website:
http://www.kmtorhout.be
Facebookpagina:
@KMTorhout1992
Twitter page:
@KMTorhout1992

Torhout 1992 Koninklijke Maatschappij (website) (stamnummer 00822) heeft groen, zwart en wit als kleuren, speelt zijn thuiswedstrijden in De Velodroom en ontstond uit de fusie van twee clubs uit Torhout, namelijk KVK Torhout en KSK Torhout. In 1920 werd in de stad FC Torhout, later KFC Torhout en uiteindelijk KVK Torhout. De club was bij de KBVB aangesloten met stamnummer 110. Deze oudste Torhoutse club speelde vanaf 1951 op de "Velodroom". Het was de eerste Torhoutse club die in 1969 de nationale reeksen bereikte. In 1926 werd in de stad nog een club opgericht, Sportkring Tourhout. Ook deze club sloot zich bij de Belgische Voetbalbond aan en kreeg in 1926 nummer 822 toegekend. Tot 1927 speelde de club aan de "Roeselaerse Kalsijde", daarna tot 1946 aan de "Kortemarkse Kalsijde". Tot 1963 speelde men aan de "Brildam", en daarna op het "Sportstadium".

KSK Torhout bleef meer dan een halve eeuw in de provinciale reeksen spelen, tot het in 1987 voor het eerst de nationale Vierde Klasse bereikte. De club trof er stadsgenoot KVK Torhout aan, dat er in de jaren ‘70 en ‘80 al verschillende jaren had gespeeld. Beide Torhoutse clubs konden zich handhaven in Vierde Klasse, en KSK wist er de volgende jaren meermaals voor het oudere KVK te eindigden.

Tot seizoen '91-'92 ging het goed. Dan strandden beide Torhoutse clubs echter op een degradatieplaats. In 1992 fusioneerden beide teams tot Torhout 1992 KM, en het stamnummer 822 werd behouden. De eerste voorzitter werd Charles Hollevoet, afkomstig van KVK, terwijl Rudi Vanneste, afkomstig van KSK, secretaris en gerechtigd correspondent werd. De club ging spelen op De Velodroom, de terreinen van KVK en speelde verder in 1e Prov. In 1995 werd de fusieclub kampioen in 1e Prov en het Torhoutse voetbal keerde zo terug naar 4e Klasse. Oswald Bossuyt werd dat jaar de nieuwe clubvoorzitter. In 1997 pakte Torhout ook in 4e Klasse de titel en zo promoveerde men voor het eerst naar 3e Klasse.

Torhout kon zich de volgende seizoenen handhaven in 3e Klasse, al zakte men een paar keer voor een seizoen terug naar 4e Klasse.

In het seizoen '08-'09 eindigde Torhout op de negende plaats maar was wel periodekampioen in de 2e periode. Hierdoor kon men meedoen met de eindronde. Uiteindelijk wonnen ze de twee matchen in de eindronde en konden ze zo weer promoveren naar de 3e Klasse. Het wist zich vlot te handhaven en treed dit seizoen voor de 7e maal op rij aan in 3e klasse. Al hing het 2 seizoenen terug wel aan een zijden draadje. Rond kerstmis leek KM uitgeteld, maar de jongens zetten onder leiding van Bruyneel een schitterende remonte op touw die hen vlot de redding bezorgde. Eén seizoen later ging men door op dit elan. Even droomde men van deelname aan de eindronde en daarmee gepaard gaande overgang naar 2e klasse, maar al snel zag men in dat de licentievoorwaarden 'onmenselijk' waren om een gezond bestaan te leiden.

Bruyneel startte ook vorig seizoen als hoofdoefenmeester maar moest nu heel wat titularissen laten gaan, o.a. topschutter Janis Coppin. En dat liet zich voelen. Torhout geraakte niet op de rails. En na enkel zware uitschuivers, mede door het uitvallen van ervaren sluitstuk Cappelle, leek de chemie tussen Bruyneel en Torhout uitgewerkt. Een nieuwe hoofdcoach werd eind oktober gevonden in de persoon van Alan Deschodt, die zijn sporen verdiende bij KSV Diksmuide en later KSK Westhoek. Tijdens de wintermercato deed groen-wit er alles aan om de groep te versterken. Vijf inkomende transfers werden gerealiseerd: Cuzet Filiz (vrije speler), Bryan Willems (KV Oostende), Jilke De Coninck (Cercle) en 2 huurlingen van KVV Coxyde (Maxim Bailleuil en Tjendo De Cuyper). En dat rendeerde. Deschodt kon Torhout in 3e klasse houden en vooral dit seizoen bouwen aan een nieuw team. Hiervoor werden enkele sterke namen binnengehaald vooral van Sint-Eloois-Winkel: Haeghedooren, Turcan, Frutos. Daarnaast streek ook Mputu (Roeselare) en Van Daele neer in Torhout.