SK Sint-Niklaas

SK Sint-Niklaas
Stamnummer:
09264
Clubkleuren:
Geel – blauw – geel
Adres:
Sportcentrum Meesterstraat - Meesterstraat z/n - 9100 Niewkerken-Waas
Website:
http://www.sksintniklaas.be
Facebookpagina:
@sportkring
Twitter page:
@sksintniklaas

SK Sint-Niklaas is een voetbalclub uit Nieuwkerken-Waas/Sint-Niklaas. De club werd in 1993 opgericht, sloot aan bij de KBVB en kreeg stamnummer 9264 en heeft geel-blauwe kleuren. De club klom in acht jaar tijd op tot in de nationale voetbalreeksen.

De club werd in 1993 opgericht als Football Club Nieuwkerken in de Meesterstraat in Nieuwkerken-Waas en sloot aan bij de Belgische Voetbalbond. De club ging van start in 4e Provinciale, de laagste voetbalreeks van de KBVB in de provincie Oost-Vlaanderen. De club kende van bij het begin succes, want men behaalde 3 jaar na elkaar de kampioenstitel. In 1994 gebeurde dat in 4e Provinciale, het jaar daarop, in 1995, in 3e Provinciale en nog een derde keer in 1996 in 2e Provinciale.

De ploeg verbleef daarna vijf jaar in 1e Provinciale, waar men verschillende keren de eindronde haalde. In 2001 werd de poort naar de Nationale reeksen van het Belgisch voetbal opengebroken met de vierde kampioenstitel in de jonge geschiedenis van de club. Het seizoen '01-'02 kon de club zo van start in Vierde Klasse. De ploeg kende laagtes in de heenronde, maar in de terugronde kon men het tij volledig keren. De derde periodetitel werd behaald en in de eindronde had men door het groot aantal vrijgekomen plaatsen in Derde Klasse reeds na twee overwinningen zekerheid over de promotie. Dit betekende dat FC Nieuwkerken op negen jaar tijd opklom van 4e Provinciale tot 3e Klasse. In 2003 werd de clubnaam gewijzigd in Football Club Nieuwkerken Sint-Niklaas (FCN Sint-Niklaas). De club kon zich vlot handhaven in Derde Klasse en speelde daar in 2004 reeds een eindronde, maar kon geen nieuwe promotie afdwingen.

Na afloop van de competitie '09-'10 kondigde een andere club uit Sint-Niklaas, Red Star Waasland, een officieuze fusie met KSK Beveren en een verhuis naar de Freethiel in Beveren aan op een persconferentie. Zo ontstond KV Red Star Waasland - Sportkring Beveren. Diezelfde namiddag kondigde FCN Sint-Niklaas op het stadhuis van Sint-Niklaas aan de pers een naamsverandering aan in Sportkring Sint-Niklaas (SK Sint-Niklaas), wat verwees naar het vroegere Sint-Niklase SK, dat in 2000 was verdwenen. Sportkring Sint-Niklaas nam ook de geel-blauwe kleuren van die vroegere club over en zou voortaan weer de eerste club van de stad worden. In 2011 haalde Sint-Niklaas de eindronde, slaagde er in die te winnen en stootte zo door naar Tweede Klasse. Na 2 jaar Tweede Klasse degradeerde het in 2013 als laatste in de stand terug naar Derde Klasse en een seizoen later zelfs naar Vierde klasse. In 2015 volgde o.l.v. Robby Buyens opnieuw de promotie via de eindronde. Bij de Klaasjes maakte ex-Racinger Verspeeten voorin het mooie weer. In het kampioenenjaar kroonde hij zich tot clubtopschutter.

Robby Buyens had de Klaasjes terug gebracht op de plaats waar ze thuishoren. De ploeg presteerde goed met een jong elftal en kon zich afgelopen jaargang vlot handhaven in 3e klasse. Het leverde hen een ticket op voor de 2e Amateur reeks. Sportkring kon zijn kern grotendeels behouden (zeker de sterke voorlinie) maar zag wel jongens zoals Laref, Baert, Balaj, Gayé, Geldof, Vanbelle, Deschacht, .. vertrekken. Ze haalden wel wat versterking binnen met o.a. De Pauw (Waasland-Beveren), Lo Giudice (VW Hamme), Merckx (Wolvertem), Niels Heyvaert (SK Deinze), Marco Verheughe (SK Deinze), Nick Van Belle (Heist), ..