R Knokke FC

R Knokke FC
Stamnummer:
00101
Clubkleuren:
Blauw – wit - wit
Adres:
Stadion Olivier - Smedenstraat 93 - 8300 Knokke-Heist
Website:
http://www.rkfc.be
Facebookpagina:
@rknokke.fc
Twitter page:
@RKnokkeFC

Royal Knokke FC is een voetbalclub uit het West-Vlaamse Knokke en werd opgericht begin 20e eeuw onder de naam Knocke FC. Bij de invoering van de stamnummers in 1926 kreeg Knokke stamnummer 101 toegekend.

In 1927 bereikte Knokke voor het eerst de nationale reeksen. De club eindigde zijn eerst seizoen in de nationale Bevorderingsreeksen, in die tijd het derde niveau, meteen tweede in zijn reeks, na AS Renaisien. Ook de volgende seizoenen eindigde Knokke telkens bij de besten van zijn reeks. In 1931 werd de Eerste Afdeling, de toenmalig Tweede Klasse, opgesplitst in twee reeksen, en werd het aantal clubs er verdubbeld. Dankzij zijn derde plaats mocht Knokke zo dat jaar mee promoveren, en bereikte zo voor het eerst in zijn bestaan die Tweede Klasse. Daar had Knokke het echter moeilijk. Het eerste jaar werd de degradatie nog vermeden, maar in 1933 eindigde de ploeg toch voorlaatste, en zakte zo na twee jaar terug naar Bevordering. Twee jaar later eindigde de club ook in Bevordering als voorlaatste, en degradeerde daarmee na acht seizoenen weer weg uit de nationale reeksen.

In 1937 kon Knokke terugkeren in de nationale Bevorderingsreeksen, en er zich handhaven. In seizoen ‘41/'42 speelde de club het seizoen niet uit, omwille van de Tweede Wereldoorlog. De club bleef een paar seizoenen in de middenmoot, tot Knokke in 1946 op twee na laatste eindigde en opnieuw naar de provinciale reeksen zakte. Na een tweetal decennia nationaal voetbal zou de club nu voor de rest van de eeuw in de provinciale reeksen blijven spelen.

In 1997 steeg de club dankzij een titel in 2e Provinciale naar de hoogste provinciale afdeling. In 2000 zakte men naar terug naar 2e Provinciale, nadat er een tijd onduidelijkheid was in een omkoopzaak rond Eendracht Wervik. Eersteprovincialer Wervik, dat normaal zou promoveren naar Bevordering, was aanvankelijk schuldig bevonden, en zou daarom moeten degraderen, wat het behoud zou betekenen voor Knokke. Uiteindelijk kreeg Wervik gelijk, promoveerde, en Knokke degradeerde zo toch. Na een jaar kon de club toch terugkeren naar het hoogste provinciale niveau. In 2008 ging ex-international Sven Vermant na het beëindigen van zijn profcarrière voor Knokke voetballen. De kustploeg zou in 2012 nog eens terugvallen naar 2e Provinciale om vanaf dan een steile opmars te maken. Heel wat trainers met faam (Henk Houwaart, Kenneth Brylle, Dennis Van Wijk, Yves Van Borm, ..) streken neer in Knokke en hielpen de club aan 3 promoties (waaronder 2 titels) in 4 seizoenen tijd. Zo werd de poort van het nationale voetbal na 67 jaar terug geopend. Afgelopen seizoen pakte R Knokke FC de titel in Bevordering A en verzekerde zich dus zo van een plekje in 2e Amateur.

Yves Van Borm (ex-Bornem, ex-Deinze) is de hoofdcoach van Knokke en beschikt over een zeer getalenteerde en ervaring groep. Er zitten een aantal jongens in met een verleden bij KMSK Deinze (Laleman, Staelens, ..). Ook Boi (ex-Cercle, ex-Izegem), Savaete (Torhout, Coxyde), Tamsin en De Cuyper (Coxyde), Vandewalle (Izegem), Butsraen, .. Ambitie is er wel bij de kustjongens. Ze onderstreepten dat door in augustus nog snel 2 mooie namen van het noodlijdende Coxyde binnen te rijven: Tamsin en De Cuyper

R Knokke FC sprokkelde 4 punten uit hun laatste duels! De laatste uitmatch leverde een driepunter op! De West-Vlamingen staan op een 2e plek met 4 punten.