KSV Temse

KSV Temse
Stamnummer:
04297
Clubkleuren:
Wit – wit – wit
Adres:
Fernand Schuermanstadion - Schoolstraat 63 - 9140 temse
Website:
http://www.ksvtemse.be
Facebookpagina:
@ksvtemse
Twitter page:
@KSVTemse

KSV Temse ontstond in 1945 uit de fusie van twee clubs uit Temse. Meer dan een halve eeuw speelde de club in de hogere provinciale reeksen tot men bij het begin van de 21e eeuw naar de nationale reeksen opklom.

Voor de Tweede Wereldoorlog speelden in de gemeente Temse twee clubs die bij de KBVB waren aangesloten. Reeds in 1908 bestond in Temse een eerste voetbalvereniging, Racing Temsche. Uit deze club ontstond later FC Temsica, dat bij de voetbalbond was aangesloten met stamnummer 807. De ploeg had blauw-gele kleuren, de kleuren van de gemeente en terreinen aan de Gasthuisstraat. Temsica droeg zowel gelovig als politiek een katholieke stempel, wat uiteindelijk leidde tot een afscheuring. In 1924 ontstond Temsche Sportkring (Temsche SK) als tegenhanger van Temsica. Temsche SK had stamnummer 501 en rood-wit als clubkleuren. In de jaren '30 was Temsche SK opgeklommen tot in de nationale reeksen, en speelde een zestal seizoenen in Bevordering, toen de 3e Klasse.

Na een mislukte poging in 1944 fusioneerden op 22 juli 1945 beide clubs. De nieuwe fusieclub werd Koninklijke Sportvereeniging Temsche gedoopt. Men sloot als nieuwe club aan bij de Voetbalbond met het stamnummer 4297 en nam blauw-wit als clubkleuren. Het eerste elftal speelde zijn eerste wedstrijden in het seizoen '45-'46 in 2e Provinciale. In '47-'48 pakte de club een eerste titel, waardoor men naar Bevordering promoveerde, toen nog steeds het derde nationale niveau. Men eindigde echter op twee na laatste en zakte na één seizoen terug naar provinciale. Daar zou men de komende halve eeuw blijven spelen in de hoogste twee afdelingen.

De club ging regelmatig op een neer tussen de eerste twee provinciale niveaus. In seizoen '53-'54 en '58-'59 haalde men een titel, waardoor men naar het hoogste provinciale niveau steeg. Ook in 1967 pakte KSV Temse de titel in 2e Prov, en steeg zo naar 1e Prov. Dit verblijf duurde drie seizoen, waarna men weer degradeerde. In 1972 slaagde men er weer in te promoveren naar 1e Prov, maar opnieuw duurde het verblijf slechts drie seizoenen. Pas in 1985 slaagde men er opnieuw in naar de hoogste provinciale reeks te stijgen. In de jaren '90 zakte de club nog één seizoentje terug, maar in seizoen '93-'94 nam men zijn plaats in de hoogste provinciale reeks terug in. De volgende jaren zou Temse daar nu regelmatig strijden om op te klimmen naar de nationale reeksen. Temse speelde viermaal zonder succes de eindronde; tot het in seizoen '02-'03 uiteindelijk wel lukte om via een eindronde te promoveren naar Bevordering.

Na meer dan een halve eeuw speelde opnieuw een ploeg uit Temse in de nationale reeksen. Temse zou zich na een mindere start in Bevordering de komende jaren makkelijk kunnen handhaven. Temse eindigde tussen 2006 en 2008 telkens op een eindrondeplek maar kon de promotie niet afdwingen. Tevens werd in 2008 gestart met de bouw van een nieuwe tribune en bijhorende VIP-ruimte. In seizoen '08-'09 werd in november trainer Van de Ven wegens tegenvallende resultaten ontslagen. Chris Andries aangesteld en de club werd kampioen, waardoor Temse na zes decennia nog eens promoveerde naar het derde nationale niveau.

KSV Temse speelde een succesvol eerste seizoen in 3e Klasse en eindigde in de subtop. Voor het eerst in de clubgeschiedenis vroeg de club met succes een licentie aan met het oog op een mogelijke promotie. Op het einde van dat seizoen nam trainer Andries afscheid van Temse en werd hij vervangen door Quintelier, die wegens tegenvallende resultaten eind november vervangen werd door Temsenaar en ex-KSK Beveren speler Robby Buyens. Die kon Temse naar de middenmoot loodsen. 1 jaar later onderging Buyens hetzelfde lot als zijn voorganger. Colin Andrews was zijn vervanger. Temse strandde op een 16e plaats, moest naar de eindronde maar kon het behoud verzekeren. Ook in seizoen '13-'14 verliep het in de aanvangsfase moeizaam. Andrews moest snel plaats maken voor Van de Velde die Temse naar de veilige zone loodste. Eén seizoen verder kwam er een opnieuw een nieuwe hoofdcoach. Struyf nam het roer in handen en na - de typsiche zwakke start - geraakte Temse op toerental. Ze zouden uiteindelijke 3e eindigen. Afgelopen seizoen begon Temse met ambitieus, maar door het afzien van het licentieaandossier rond de jaarwisseling gingen ook de sportieve resultaten bergaf. Temse zou in de subtop eindigen

Dit seizoen is Bart Struyf nog steeds de architect van het team, dat enkele namen zag vertrekken (Proost, Sofiane, Ringoot, Weydisch, Delanoy, .. maar met o.a. D'Haeseleer (KRC Gent), Rufai (Rupel Boom), Oueadraogo (La Louvière), Alouachi (Union), Virgone (Dender), Ketels (Hamme), Mertens (Lommel United), gekoppeld aan beloften .. toch sterk actief was op de transfermarkt. Met  blijvende sterkhouders als Renier, Vertonghen, Kawaya, Glouftsis, Kabir, Ceesay, Verwilghen, De Swert, .. leek de ploeg gewapend voor een belangrijke rol in de competitie. De voorbereiding en de beker waren echter geen succes voor de troepen van Struyf. In de beker verloren ze in 3e ronde kansloos van Tempo Overijse met 4-1.

Op de laatste momenten van de transferperiode strikte KSV Temse nog een last minute transfer: Angelo Verheye, een flankspeler die overkomt van K Olsa Brakel.