KSV Bornem

KSV Bornem
Stamnummer:
00342
Clubkleuren:
Geel-rood – geel – rood
Adres:
Het Breeven - Breevendreef z/n - 2880 Bornem
Website:
http://www.ksvbornem.be
Facebookpagina:
@KSVBornem
Twitter page:
@KSV_Bornem

KSV Bornem (stamnummer 342) (website) is een voetbalclub uit het Antwerpse Bornem. De ploeg werkt haar thuismatchen af in het mooie Breevenstadion. Bornem speelde in zijn bestaan bijna 4 decennia in de nationale reeksen.

 

De club werd in 1921 opgericht als Football Club Klein Brabant Puers en sloot in 1924 aan bij de Belgische Voetbalbond. De club speelde in de regionale afdeling, tot men tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele seizoenen in Bevordering, toen de Derde Klasse, opklom. De club zakte echter weer weg in de provinciale reeksen. In 1954 werd de club koninklijk. De naam werd in KFC Klein Brabant gewijzigd, wat een paar weken daarna nog KFC Klein Brabant-Bornem werd.

 

In 1973 fusioneerde de club dan met KFC Vlug en Vrij Bornem. Vlug en Vrij was in 1924 opgericht, en bij de KBVB aangesloten met stamnummer 489 en had in de jaren ‘30 ooit twee seizoenen in de nationale bevorderingsreeksen gespeeld. De fusieclub kreeg de naam Sportvereniging Bornem (SV Bornem) en speelde met het stamnummer 342 van KFC Klein Brabant verder. Op het eind van de jaren ’70 maakte de club weer opgang naar de nationale reeksen. In 1980 eindigde men reeds tweede in zijn reeks in Vierde Klasse en in 1982 slaagde Bornem er in zijn reeks te winnen. De club promoveerde weer naar Derde Klasse en kon er zich acht seizoenen handhaven.

 

In 1990 zakte men terug naar Vierde Klasse, drie seizoenen later verdween Bornem zelfs weer uit de nationale reeksen. Gedurende vijf seizoen bleef Bornem in 1e Provinciale hangen. Op het eind van de jaren ‘90 kon de club echter weer opklimmen. In 1998 promoveerde men terug naar de nationale bevorderingsreeksen. In 2001 viel de club even terug naar Provinciale, maar het seizoen erop kon men zijn plaats in Bevordering opnieuw innemen. Bornem deed het ook daar goed. De ploeg eindigde tweede in zijn reeks, op slechts één puntje van reekswinnaar Diegem Sport. In de eindronde schakelde men echter achtereenvolgens RRFC Montegnée, Verbroedering Denderhoutem en Seraing RUL uit, waardoor men uiteindelijk na één seizoen Bevordering meteen een promotie naar Derde Klasse afdwong. Het verblijf daar duurde ditmaal drie seizoen, waarna men weer moest degraderen. Bornem kon zich de volgende jaren goed handhaven in Vierde Klasse en in 2009 eindigde men er op een tweede plaats, op drie punten van kampioen KSV Temse. In de daaropvolgende eindronde voor promotie werd Bornem uitgeschakeld door Entente Bertrigeoise. Het seizoen daarop kende men nog meer succes: men sloot het seizoen af op een eerste plaats met 60 punten, met 8 punten voorsprong op eerste achtervolger KSC Grimbergen. Na vier jaar promoveerde men zo in 2010 weer naar Derde Klasse, waar het 6 opeenvolgende seizoenen actief was. Afgelopen seizoen hield Bart Selleslags de Breevenploeg in de veilige middenmoot en het daar bijhorende ticket voor 2e amateurreeks.

 

Bart Selleslags kon een groot deel van zijn kern behouden en kreeg er ook heel wat ervaring bij met o.a. Malick Gaye (Eendracht Aalst), Dessaer (Racing Mechelen), Kabba Cham en Onana (Union). Andere sprekende namen zijn doelman Deloose en Weuts, beide echte clubmensen, Serou, Ben Liou, etc