KSCT Menen

KSCT Menen
Stamnummer:
00056
Clubkleuren:
Geel –zwart – geel
Adres:
Vauban stadion - Waalvest 136 - 8930 Menen
Website:
http://www.ksctmenen.be
Facebookpagina:
@ksctmenen
Twitter page:
@KSCTMenen

KSC Toekomst Menen (stamnummer 00056) (website) heeft geel-zwart als en speelde in haar bestaan verschillende decennia in de nationale reeksen.

SC Meninois werd opgericht op 28 mei 1902 in het lokaal "Au Canon". De club sloot in 1912 aan bij de Belgische Voetbalbond. In 1928 speelde de club een seizoen in Bevordering, toen de 3e Klasse. De ploeg eindigde echter laatste en zakte weer weg naar de provinciale voetbalreeksen. Toen de club de Koninklijke titel, Royal Sporting Club Meninois, werd dit naar Koninklijke Sporting Club Menen vervlaamst.

In 1935 keerde de club terug in de nationale reeksen en kon zich ditmaal in Bevordering handhaven. Na WOII, in 1946, slaagde Menen er in zijn reeks te winnen en promoveerde zo naar de 2e Klasse. Menen werd het volgende seizoen echter voorlaatste in zijn reeks en degradeerde na een jaar terug naar Bevordering. De club zou nooit meer zo hoog kunnen terugkeren. Na seizoen '51-'52 werd in het Belgische voetbal een 4e nationale afdeling bij gecreëerd, die vanaf nu als bevorderingsreeks zou dienen, en het aantal reeksen en clubs in de drie hogere nationale reeksen werd ingekrompen. Veel clubs uit Bevordering zouden door deze herschikking weliswaar in de bevorderingsreeksen blijven spelen, maar dan wel een reeks dieper, namelijk in Vierde Klasse in plaats van Derde. Menen was echter allerlaatste geëindigd in zijn reeks, en degradeerde zo niet naar de nieuwe 4e Klasse, maar wel naar 1e Prov. In 1956 keerde Menen toch terug in de nationale reeksen en kon ditmaal een decennium in 4e Klasse blijven. Halverwege de jaren '60 eindigde Menen enkele maal bovenaan in zijn reeks, tot men in 1968 er in slaagde zijn reeks te winnen. De club stootte zo opnieuw door naar de 3e Klasse. Na een paar seizoenen in de subtop werden de resultaten wat minder. Menen eindigde vaak onderin de rangschikking, maar bleef in 3e Klasse. In de jaren '80 ging het terug sportief bergaf. In 1986 werd men laatste in de reeks en Menen zakte weer naar Bevordering. Na een korte heropleving (3e klasse), zakte men in 1991 definitief weg. Na bijna vier decennia in de nationale reeksen zakte de club weer naar 1e Provinciale. Vanaf halverwege de jaren '90 speelt KSC Menen in de hogere provinciale reeksen en gaat als liftploeg regelmatig op en neer tussen 1e en 2e Prov. In seizoen '10-'11 eindigde KSC Menen net achter de top op een 6e plek en maakte het de toppers steeds moeilijk. De West-Vlamingen draaiden een knap seizoen en waren klaar voor een trapje hoger. Ze klopten de Ratjes in de beker en stootten door tot in de 4e ronde (verlies tegen 3e klasser Hamme). In 2012 mocht Menen na een tweede plaats in de competitie deelnemen aan de eindronde die men won, waardoor Menen terug promoveerde naar Vierde Klasse. Zo vierden ze hun 100-jarig bestaan met een terugkeer naar het nationale toneel. Het verging de club goed.

In 2014 besliste de club de fusie aan te gaan met stadsgenoot KFC De Toekomst Menen, dat bij de KBVB was aangesloten met stamnummer 2372 en in Vierde Provinciale actief was. Beide clubs fusioneerden in 2014 na afloop van het seizoen tot SC Toekomst Menen, dat in Vierde Klasse verder speelde met stamnummer 56 van Sporting. KSCT Menen slaagde er in de eindronde te winnen in het seizoen '15-'16 waardoor het dit seizoen uitkomt in de nieuwe hervormde 2e Klasse Amateurs A.

Joost Malfait is de trainer van dit elftal en zag toch enkele toonaangevende namen (Van Daele, Olievier) vertrekken. Maar er streken ook heel wat nieuwkomers neer in het Vaubanstadion: Bafcop, Mwika Mula en Cardon (allen Doornik), Carron (Gullegem), Claeys en Geldhof (beiden Harelbeke), Dumortier (Ingelmunster), Derrag en Duthoo (beiden Westhoek), Lievrouw (Moeskroen-Péruwelz), Schotte (Eernegem), Segala (Bernissart), Sennesael (Houthulst), Vancraeyveldt (Zwevegem) en Vandendriessche (KV Kortrijk). Samen met de sterkhouders die bleven (Gezelle, Verbrugghe, Ribeiro, ..)